Finale 3. Rab Jazz Festa u znaku glazbenog genija Boška Petrovića

Finale 3. Rab Jazz Festa u znaku glazbenog genija Boška Petrovića

Tek nas nekoliko dana dijeli od prvorazrednog kulturnog događaja - Rab Jazz Festivala koji se u svom trećem izdanju održava tijekom čak četiri dana, od 6. do 9. rujna 2018. Rab je  zahvaljujući ovom festivalu tijekom posljednjih godina počeo sloviti za rajski otok božanstvenog jazza, a svoj šarm otkriva i ovogodišnjim programom u kojem će ugostiti niz vrhunskih glazbenika. No, dokaz rafiniranog glazbenog ukusa ne bi bio neoboriv bez vertikale hrvatskog jazza pa će tako posljednja večer festivala biti održana u čast jazz legendi, pokojnom vibrafonistu i skladatelju – Bošku Petroviću.

Već je sedam godina proteklo otkako naš najslavniji jazz glazbenik, vibrafonist i skladatelj, Boško Petrović nije među nama, ali njegovo glazbeno naslijeđe ostavilo je nesumnjivo neizbrisiv trag na hrvatsku, ali i svjetsku, glazbenu povijest. Boškovi kolege glazbenici i prijatelji, a posebno mlađi naraštaj njegovih studenata održavaju živim sjaj Boškovog umjetničkog genija, pa tako i organizatori ove glazbene manifestacije nastoje očuvati uspomenu na velikana jazza.
Završni koncert 3. Rab Jazz Festivala održat će se u nedjelju, 9. rujna kada će u Vili Mahač, u čast ovog najistaknutijeg hrvatskog skladatelja, članovi njegovog trija - Primož Grašić i Mario Mavrin s Boškovim miljenikom i studentom Vidom Jamnikom kao sastav Jazz Continuo zasvirati Music of Boško Petrović. Večer će se nastaviti kod zvonika Sv. Ivana Evanđelista gdje će nas i ovogodišnji Rab Jazz Fest ispratiti jedinstveni Ervin Baučić Blues Bend.

Čast otvaranja ovogodišnjeg izdanja, 6. rujna u 20:00 kod zvonika Sv. Ivana Evanđelista, pripala je prvoj dami hrvatskih šlagera, Gabi Novak i našem vrhunskom hrvatskom pijanistu Matiji Dediću. Kasnije iste večeri, na Trgu Municipium Arba po prvi put na Rab Jazz Festivalu nastupit će jedna od naših najimpresivnijih vokalistica, Ivana Kindl. Ivana će na koncertu s bendom vrhunskih glazbenika izvesti presijek 16 godina duge karijere, a na repertoaru će se pored njezinih uspješnica naći i obrade nekih poznatih funk/soul/blues/ jazz izvođača, stilskih žanrova u kojima Ivana svojim soulful vokalom briljira. Ovaj koncert Ivana je namijenila svim glazbenim sladokuscima koji će zasigurno uživati u kombinaciji energičnog i senzualnog muziciranja Ivane i benda.

"Iznimno se veselim koncertu na Rab Jazz festivalu, osobito jer je to moj prvi nastup s bendom na Rabu! Pripremamo program za sve glazbene sladokusce koje ovim putem pozivam da nam se pridruže na koncertu. Vidimo se!", poručila je Ivana Kindl.

U petak, 7. rujna, u Parku Dorka pozornicu će podijeliti Jazziana Croatica, zagrebačkog bubnjara, udaraljkaša, skladatelja, slikara i pjesnika Borne Šercara, te fantastični sextet riječkog pijaniste, aranžera i skladatelja – Zvjezdana Ružića, dok nas u subotu očekuje gitaristički spektakl koji se ne propušta! Na Trgu Slobode – Pjaceti, 8. rujna,nastupit će Elvis Stanić, jedan od najboljih i najpoznatijih hrvatskih jazz gitarista, sa svojom Elvis Stanić Group, a za jednako lijepi nastavak ove rapske jazz priče pobrinut će se jedan od najvećih gitarističkih gypsy jazz virtuoza današnjice i učenik škole legendarnog Djanga Reinhardta – Stochelo Rosenberg. Na rapskom nastupu pridružit će mu se njegov mlađi brat, također virtuoz na gitari, Mozes Rosenberg, te naš Mate Matišić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.