U petak, 21. rujna, počinju 48. po redu Varaždinske barokne večeri

press vbv

U petak, 21. rujna, počinju 48. po redu Varaždinske barokne večeri. Čak 30 koncerata publika će moći poslušati od 21. rujna do 3. listopada na 20 lokacija. Ovogodišnji partner Baroknih večeri je Japan, a tu je i još 20 partnerskih organizacija koje su dale svoj prilog pripremi Festivala. Organizatori najavljuju i festival s najbogatijim popratnim programom koji će donijeti mnoštvo događanja od promocije japanske kulture, rock koncerata, radionice origamija, izložbi, promocije baroknog piva, vina i japansko-hrvatske gastronomije...

Publiku očekuju nastupi hrvatskih i inozemnih glazbenika koji su se pripremali pune dvije godine, a upoznavanje japanske kulture bit će za Varaždince i njihove goste neprocjenjivo iskustvo. “I to ne samo u glazbi i umjetnosti, već japanske kulture općenito i mislim da ovakvog predstavljanja Japana u Hrvatskoj još nije bilo. Najviše smo pozornosti posvetili baroknoj glazbi i Festivalu i veseli me što će biti izvedena remek djela poput Bachove Mise u h molu. Japanski glazbenici koji stižu među najboljima su u cijelome svijetu u izvođenju rane glazbe. Mislim da će Varaždinci stvarno imati povlasticu da budu u potpunosti upoznati s japanskom kulturom“, naglasio je na današnjoj pressici u gradskoj vijećnici varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. Podsjetio je i da su Varaždinske barokne večeri među 20 svjetskih festivala ove vrste glazbe, čime se treba ponositi.

Nj. E. Keiji Takiguchi, veleposlanik Japana u RH istaknuo da je Japanu privilegija i čast što su zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri i to u godini kada se obilježava 25. godina uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja. “Bilo je puno izazova u pripremi Festivala i dogovora oko dolaska japanskih glazbenika na Barokne večeri. Zadovoljan sam što smo uspjeli u suradnji s Koncertnim uredom i organizatorima Festivala, Ministarstvom kulture i Gradom Varaždinom sve riješiti da 48. Varaždinske barokne večeri budu ono što smo priželjkivali i uistinu me to čini sretnim. Vjerujem da će i Barokne večeri produbiti suradnju između dviju zemalja“, istaknuo je veleposlanik Takiguchi, dodajući da će u popratnom programu festivalska publika imati prigodu i upoznati haiku poeziju i druge zanimljivosti u kulturi zemlje izlazećeg Sunca.

Varaždinska županija financijski podupire održavanje Varaždinskih baroknih večeri, a po prvi će puta jedan od koncerata biti održan i u Županijskoj palači. “Koncerti će biti i u Varaždinskim Toplicama, Knegincu, Ludbregu, Novom Marofu, a ono što su ove godine pripremili organizatori stvarno je impozantno i gotovo pola stoljeća održavanja Baroknih večeri svrstava ovaj festival među najbolje takve vrste u svijetu“, istaknuo je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak. Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić podsjetio je kako je Japan po prvi puta jedna zemlja partner VBV-a iz Azije. “Velika je stvar da ćemo upoznati japansku kulturu, koju nikad nismo imali na festivalu, a posebna je zanimljivost da će gosti iz Japana na kraju koncerata izvesti i neke od djela koja su nastala u Japanu.

Postali smo veliki svjetski festival i rekao bih jedan od tri najveća festivala barokne glazbe. Napravili smo veliki iskorak i postigli ugled i u svjetskim razmjerima“, naglasio je Bobić najavivši spektakularno otvorenje uz ansambl Libera classica, Hrvatski barokni ansambl i zbor Chorus Angelicus. Kroz trajanje festivala publiku očekuju brojna glazbena iznenađenja-već u petak prije svečanog otvorenja i nastup atraktivnih bubnjara Kiyo Kito Taiko na Korzu, a nakon koncerta otvorenja vatromet i program koji će povezati barok s rockom.

Mnogobrojni popratni programi obuhvaćeni pod programom Total baroque donijet će niz raznovrsnih sadržaja za sve dobne skupine, najavio je organizator Festivala Raymond Rojnik. Varaždin je spreman za početak 48. Varaždinskih baroknih večeri koje počinju u petak, a koje prati i 40 sponzora iz zemlje i inozemstva.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.