Otvorena izložba „Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“

Otvorena izložba „Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“

Kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na otvorenju izložbe  „Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“ u utorak, 1. listopada 2019. godine u dubrovačkim Lazaretima.

Ta multimedijalna izložba organizirana je u okviru obilježavanja 28. obljetnice početka napada na grad Dubrovnik, a u povodu 40. obljetnice uvrštenja dubrovačke povijesne jezgre na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske kulturne baštine (1979.) te 21. obljetnice njezinog uklanjanja s liste ugrožene svjetske baštine (1998.). Njome se javnosti predstavlja stradanje Dubrovnika uslijed ratnog razaranja te njegova brza i impresivna obnova.


Foto: Hina

Ministrica kulture istaknula je kako izložba izaziva dvojake emocije: duboku tugu zbog svih žrtava, ali i neizmjeran ponos zbog iskazanog zajedništva te dodala kako „UNESCO-ova konvencija i plavi štitovi na našim spomenicima nisu pomogli u zaštiti grada, već su namjerno i u potpunosti ignorirani dok su grad štitili i branili samo njegovi ljudi“ te da uz velik doprinos naših stručnjaka u obnovi baštine puno dugujemo pomoći UNESCO-u i njegovim promatračima.

Izaslanik predsjednice RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako je Dubrovnik spašen zahvaljujući žrtvi i hrabrosti hrvatskih branitelja i stanovnika grada. „U mandatu ove Vlade posebnu pozornost pridajemo obilježavanju važnih događaja koji su odredili našu povijest i time jačamo vezu vojske i naroda. Kao u Domovinskom ratu, vojska je i danas uz svoj narod“, rekao je Krstičević.


Foto: Hina

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković pozdravivši okupljene podsjetio je kako je hrabrošću hrvatskih branitelja obranjen grad okupiran s kopna, mora i zraka, a duboku zahvalnost grad duguje i UNESCO-ovim promatračima, posebno Brunu Carnezu i Colinu Kaiseru.

Izložba je uspješno realizirana u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku u 2018. godini, a potom i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u SAD-u, u Washingtonu te je sada u povodu obilježavanja 28. obljetnice početka napada na Grad Dubrovnik otvorena za svoje građane i širu javnost u obnovljenom kompleksu Lazareta.

U postavu izložbe autora Julijane Antić Brautović, Mata Brautovića i Gorana Cvjetinovića korištena je građa Muzeja Domovinskog rata i Zavoda za obnovu Dubrovnika, a izložene su i fotografije Mila Kovača, Boža Gjukića, Pava Urbana, Mira Kernera, Damira Fabijanića i drugih.

Organizator izložbe koja će u Lazaretima biti otvorena do 15. veljače 2020. godine, a koja bi nakon planiranih gostovanja trebala biti dijelom stalnog postava, je Grad Dubrovnik, dok su sponzori Društvo prijatelja dubrovačke starine i Turkish Airlines. (MK/HINA)



Foto: Hina


Foto: Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.