GMV: U srijedu, 3. lipnja, u 12 sati izložba Zrnke Šulak "Čipka u keramici"

zrnka

U srijedu, 3. lipnja u utvrdi Stari grad Gradskog muzeja Varaždin otvara se izložba pod nazivom Čipka u keramici varaždinske autorice Zrnke Šulak, na kojoj je predstavljeno 25 upotrebnih i ukrasnih predmeta iz njezina keramičkog opusa. Program je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, a njime započinje i ovogodišnji izložbeni ciklus u prostoru Staroga grada GMV-a. Autorica stručne koncepcije, likovnog postava i predgovora u katalogu je muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić.  

   

Izloženi keramički opus, prilagođen autoričinom osobnom shvaćanju modeliranja i ukrašavanja upotrebnih i ukrasnih predmeta, odražava njezinu težnju za iznalaženjem jednostavnih oblika i potrage za primjenom cvjetne i čipkane ornamentike. Pitamo se je li ovdje riječ o obnovi primijenjene umjetnosti i potrebe za uvođenjem već poznatih elemenata na novi, drugačiji način. Na starinski dizajniranim tanjurima i zdjelama, koji kao da su se preselili iz kuhinjskih kredenca naših baka, razlili su se motivi preuzeti s raskošnih primjeraka klepane lepoglavske čipke. Motivi i kompozicijska rješenja lepoglavske čipke poticaj su i nadahnuće varaždinskoj keramičarki Zrnki Šulak.

 

Bijelu glaziranu keramiku oživjela je cvjetnim dekoracijama razlistanih grančica, stiliziranih vitica, plodova šipka, cvjetnih čaški i kartuša u pastelnim tonovima zelene i ružičaste boje unutar reljefne mrežaste strukture. Policentrično građena kompozicija razasutih florealnih motiva uvodi nas u svijet cvjetnih arabeski, ostvarenih u tehnici oslikane i glazirane majolike, s istaknutim reljefno izvedenim detaljima postignutima utiskivanjem i apliciranjem. Dio izložaka je neoslikan. Ističu se bjelinom i dekorativnom strukturom s karakterističnim florealnim motivima.    

Izloženi predmeti namijenjeni su svakodnevnoj upotrebi, poput šalica za kavu ili čaj, zdjelica za sladoled, voće ili kompot, zdjela, tanjura i pladnjeva različitih dimenzija za posluživanje kolača i torta, posuda s poklopcima, vaza za suho i svježe cvijeće, dražesnih ukrasnih cekera, aroma lampica za eterična ulja, dok nam je Uskrs predstavljen malenom zbirkom pisanica. Izložbom vedre, proljetnim bojama oslikane keramike započinjemo ovogodišnji izložbeni ciklus u prostoru Staroga grada.  

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.