MMČ: O obnovi Starog grada Zrinskih, velikoj izložbi "Zrinski i čakovečki Stari grad" i likovnom natječaju za djecu

poziv za djecu

Muzej Međimurja Čakovec u povodu otvorenja izložbe Zrinski i čakovečki Stari grad u Muzeju Međimurja Čakovec poziva na istoimeni likovni natječaj za djecu. Uključiti se mogu djeca od četiri do 16 godina, dok za djecu i osobe s posebnim potrebama nema dobne granice. Rok za slanje radova je 31. ožujka.

Izložbu možete pogledati pojedinačno ili u manjem broju u radno vrijeme Muzeja (ponedjeljak – petak od 7 do 15 ,  subota i nedjelja od 10 do 14 sati). Evo što o obnovi piše ravnateljica Maša Hrustek Sobočan.

Muzej Međimurja Čakovec osim redovne muzejske, izložbene i edukativne djelatnosti ulaže veliki trud i u obnovu svih objekata Starog grada u Čakovcu. Stari grad podijeljen je na dvije veće cjeline: centralnu četverostranu palaču s unutrašnjim atrijem (površine cc. 5000 m²) i na vanjsku zgradu uz fortifikaciju (površine cc. 2700 m²). U centralnoj palači nalaze se muzejski izložbeni prostori stalnog postava i Izložbenog salona, Muzejsko-informativni centar, uredi, čuvaonice, vjenčaona, prostor za kafić i prostorija Zrinske garde. Vanjska fortifikacija do sada je bila neupotrebljiva i nesigurna za bilo kakvo korištenje. Održavanje cjelokupnog kompleksa zahtijeva konstano ulaganje i građevinske sanacije.

Radovi na palači:
Radovi statičke sanacije centralne palače provode se od 2008. godine i financirani su sredstvima Ministarstva kulture i Međimurske županije. Do 2013. godine završena je kompletna statička sanacija JI krila plače Starog grada, a radovi statičke sanacije od 2014. godine preusmjereni su na statičku obnovu JZ krila te traju još i u 2020. godini. Trenutno se završava sanacija zadnjeg 2. kata. Tijekom 2017. – 2018. godine obnovljeno je glavno i gospodarsko (sporedno) stubište. U 2019. godini odrađene su djelomične hitne sanacije najkritičnijih dijelova krovišta te izvedba drenaže vanjskog JI zida. Rekonstruirana su i dva ruševna dimnjaka. 

Radovi na fortifikaciji:

Radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji fortifikacije Starog grada u Muzej nematerijalne baštine pod imenom „Riznica Međimurja“ traju od 2018. godine i sufinancirani su sredstvima EU fondova, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. / Investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine u visini od 85% dok preostalih 15% financira glavni investitor Međimurska županija. Projekt se provodi u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom REDEA-om i Turističkom zajedniocom Međimurske županije. Kraj radova i otvorenje novog muzeja očekuju se u travnju 2021. godine.

Otvorenje novog dijela palače za javnost:

Većina radova odvija se iza zatvorenih vrata i tek nakon i po nekoliko godina pronalaženja sredstava, ulaganja i truda javnosti otvaramo vrata prenamijenjenih i novouređenih prostora. Priveli smo kraju i za javnost otvorili 2. kat JI krila koji je uređen u novi dio muzejskog stalnog postava. U njemu je smještena (dugogodišnja) tematska izložba pod nazivom „Zrinski i čakovečki Stari grad“. Za potrebe novog postava uređene su prostorije novim parketima u sobama, kamenom oblogom u hodniku, grijanjem, galerijskom rasvjetom, ofarbani su i sanirani zidovi te postojeći drveni prozori koji su dobili i nove zavjese s UV zaštitom. Radovi su financirani projektom „Living castles“ iz Operativnog programa INTERREG V-A Slo-Hr 2014.-2020. u vrijednosti od 85% dok je ostatak sufinanciran vlastitim sredstvima.

Za potrebe izložbe izrađene su specijalne nove vitrine i postamenti, osmišljen je izložbeni koncept koji elaborira svakodnevni život obitelji Zrinski kroz političke i vojne teme te teme iz svakodnevnog života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnog stvaralaštva i vjerskog života. Za izložbu su posuđeni iz Hrvatskog povijesnog muzeja prekrasni primjerci hladnog i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel za što im se posebno zahvaljujemo. Sastavni dio izložbe su i hologramske naočale i tableti koji sadrže posebno osmišljenu aplikaciju pomoću koje posjetitelji mogu sami kreirati izgled Starog grada Zrinskih prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća. Hologramska projekcija omogućuje realističnu 3D projekciju u prostoru, kao i interakciju s projekcijom. Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, partnerom na projektu Living castles.

Projekt je posvećen traženju rješenja kako s malim investicijama i modernom IKT opremom popuniti praznine u muzejskim postavima, dvorcima udahnuti novi život, a posjetiteljima pružiti bolje iskustvo. Osmišljena je i aplikacija za mobitele na temu obitelji Zrinskih koju će svaki posjetitelj moći skinuti na svoj vlastiti smartphone. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove žene grofice Sofije Löbl. Njih je izradio majstor krojač Ivan Debeljak iz HNK Varaždin. Na izložbi su radile kustosice Ana Šestak i Magdalena Vrbanec, a voditelj projekta/tehnički koordinator je Maša Hrustek Sobočan. Autor vizualnog dizajna izložbe je Boris Lisjak.

S obzirom na epidemiološku situaciju otvorenje izložbe i novog dijela stalnog postava odrađeno je virtualno pomoću promotivnog videa kojeg možete pogledati na našim mrežnim stranicama i društvenim mrežama. Pojedinačne posjete i posjete u manjem broju uvijek su dobrodošle u radno vrijeme muzeja.

U galeriji priloženih fotografija možete pogledati proces nastanka izložbe od početnih građevinskih radova i uređivanja prostora do završnog izgleda.

Fotografije: MMČ

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.