ICOM Hrvatska organizirao forum muzealaca u Dvoru Trakošćanu na temu kako smanjiti rizike poslovanja muzeja

ICOM Hrvatska organizirao forum muzealaca u Dvoru Trakošćanu na temu kako smanjiti rizike poslovanja muzeja

ICOM Hrvatska organizirao forum muzealaca u Dvoru Trakošćanu. Tema skupa je kako smanjiti rizike poslovanja muzeja prilagodljivim modelima upravljanja u području jačanja kapaciteta, brendiranja i muzejskih investicija

Muzej Dvor Trakošćan bio je danas domaćin skupa na kojem su uz ugledne međunarodne i domaće stručnjake sudjelovali i hrvatski muzealci. Uz izlaganja, diskusije i trening radionice forum je bio posebno usmjeren na mlade profesionalce i izgradnju kapaciteta, a skupu su se pridružili i i studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Uvodno izlaganje održala je  Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave  za muzeje, arhive i knjižnice, Ministarstva kulture i medija koje je i podržalo organizaciju ovog skupa.

Međunarodni izlagači dolaze iz stručnih komiteta Svjetske muzejske organizacije ICOM koja je također podržala održavanje skupa. Među gostujućim predavačima bila je i dr. Asme Ibrahim, predsjednice ICOMON-a i osnivačice Državnog muzeja središnje banke Pakistana. Kao Fulbrightova stipendistica izgradila je respektabilnu karijeru i danas je generalna ravnateljica  nacionalnog muzeja kojeg je osnovala. Cecilia Martín stigla je iz Velike Britanije, savjetnica je za brendiranje i osnivačica mreže Cultural Connection (CC). Pomaže muzejima i kulturnim organizacijama pronaći nove načine povezivanja sa svojom publikom. Gostujući je predavač na temu Komunikacija i brendiranje na Sveučilištu u Barceloni, Central Saint Martins, Kraljevskom koledžu za umjetnost i Sveučilištu Hertfordshire.

Skup je želio naglasiti potrebu otvaranja novih međusektorskih suradnji u današnjem dinamičnom muzejskom okruženju koje je sve izazovnije, pa tri eminentna izlagača iz Hrvatske predstavljaju različite poglede na izgradnju otpornosti u muzejima. Darko Babić, je predstojnik Katedre za muzeologiju na Sveučilištu u Zagrebu te savjetnik odbora ICOM-ICTOP-a. Član je uredništva međunarodnih  časopisa kao što su “HER & MUS journal” (Ediciones Trea, Španjolska) i “Museologica Brunensia” (Masarykovo sveučilište, Češka). Ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Tatjana Vlahović, uspješno privodi kraju jednu od najvećih muzejskih investicija u zemlji. Obnovljena zgrada i novi postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja bit će među prvim otvorenim muzejima u Zagrebu nakon protupotresne i cjelovite obnove. Dražen Arbutina je predsjednik ICOMOS Hrvatska i pročelnik Graditeljskog odjela Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Sudjelovao je u provedbi brojnih investicija i ima veliko iskustvo vezano uz održive modele kojima se revitaliziraju baštinski kompleksi. Koordinator skupa bila je Goranka Horjan, ravnateljica Dvora Trakošćan i predsjednica Međunarodnog komiteta za muzejski menadžment (INTERCOM) koja je vodila i jednu od radionica zajedno s Darkom Babićem. Treću radionicu posvećenu brendingu i marketinškim izazovima vodili su ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihalić i voditeljica marketinga Andrea Gerenčer.

Sudjelovanje na konferenciji pobudilo je veliko zanimanje i sva raspoloživa mjesta su popunjena. Sudionici dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, od Osijeka, Zagreba pa sve do Pule.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.