Svijet simpatičnih kiborga Nenada Opačića koji ne plaše

Svijet simpatičnih kiborga Nenada Opačića koji ne plaše

Akademski kipar iz Varaždina, Nenad Opačić, autor je slojevitog i obimnog skulptorskog i slikarskog opusa, često je samostalno i uspješno izlagao na brojnim izložbama.  Ovom prigodom naglasiti treba njegov vrlo poznati motiv KIBORGA, kombinaciju živog bića i raznih mehaničkih umetaka, vrlo prisutnu u posljednje vrijeme u raznim znanostima, u medicini ponajviše.

Nenad Opačić kreator je izvrsne serije kiborga, koje je suvereno i nadahnuto izveo u metalu, samo naizgled slične čovjeku. Riječ je o kompleksnom ciklusu skulptura, tvorevina metalnih bića, vrlo raznolike oblikovnosti s izraženim ritmičnim gestama, doimaju se kao da su ovoga trenutka, kada smo ih mi pogledali, zastali i za trenutak se okamenili, vrlo individualni, samo ih metal povezuje.

Opačić je prije realizacije skulptura kiborga, ali i u tijeku njihova oživotvorenja, kontinuirano radio na ciklusu slika, u različitim tehnikama, na srednjem formatu, izrađujući niz portreta, od kojih doista svaki odiše svojim zasebnim izgledom, općenitim dojmom. Da u ovoj seriji slika, Opačić stvara ,nimalo imaginarni svijet kiborga, on je stvaran i slikar slika stvarnost. Njegovi kiborzi na ovim crtežima prepoznatljivi su i po ljudskim gestama. Oni su zamijenili ljude, uspješno ili ne, ostaje pitanje. No, oni su tu, po njima se mjeri svijet.

Ovi kiborzi ne plaše, ne izazivaju strah, čak su i simpatični, kao posve nesvakidašnje i neobične figure, likovi iz snova ili zamišljanja. No ljudi nema.  Opačić je naslikao niz slika s kiborzima, vjerojatno dajući i imena pojedinim metalnim likovima, stvarajući svijet budućnosti ili zamišljajući jednu od mogućnosti budućeg svijeta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.