U Muzeju za umjetnost i obrt predstavljen kreativan i edukativan muzejski Vodič za mlade

U Muzeju za umjetnost i obrt predstavljen kreativan i edukativan muzejski Vodič za mlade

U Muzeju za umjetnost i obrt danas je održana promocija posebne publikacije namijenjene edukaciji mladih naraštaja pod nazivom Vodič za mlade ili kako se osjećati dobro u Muzeju za umjetnost i obrt. Autorica Vodiča je dugogodišnja muzejska savjetnica pedagoginja i voditeljica Pedagoškog odjela Muzeja, Malina Zuccon Martić. Posebnost Vodiča jest u njegovoj jednostavnosti kroz koju se autorica obraća izravno čitatelju potičući ga da sam zaključuje i duhovitim opaskama postiže prisnu atmosferu. Tekst prate fotografije dvorana stalnog postava i muzejskih predmeta te ilustracije Milana Trenca. Ilustracije su vrlo duhovite i dodatno približavaju vodič mladoj publici. Milan Trenc svojom paralelnom pričom ne ilustrira doslovno tekst već ga sretno nadopunjuje.

Vodič počinje stalnim postavom, upoznajući čitatelja s kulturom življenja plemstva i građanstva na tlu Hrvatske, od razdoblja gotike do danas, objašnjavajući redom karakteristike stilova. Slijede izdvojene cjeline poput sakralne umjetnosti i baroknog slikarstva te slikarstva 20. stoljeća. Na kraju su studijske zbirke. Nakon postava slijedi muzeološki dio u kojem objašnjava pojmove i poslove važne za muzej. Završava praznim stranicama za čitateljeve opaske i „šalabahterom“ koji se izrezuje i koristi prilikom posjeta Muzeju. Vodič je namijenjen svima onima koje zanima umjetnost i koji žele nešto naučiti na drugi način.

Autorica Vodiča, Malina Zuccon Martić posebno je zahvalila muzejskoj publici koju je provela kroz stalni postav tijekom dugih godina muzejskog rada i koja je velikim dijelom zaslužna za nastajanje ovog Vodiča. Ravnatelj MUO, Miroslav Gašparović je istaknuo da ovaj Vodič ima puno veće značenje te da ispunjava jedan od najtežih zadataka Muzeja, a to je približavanje mladima i dobra komunikacija s njima.

Uredništvo Vodiča potpisuje Iva Novak, muzejski pedagog MUO, a doprinos njegovom današnjem predstavljanju dao je i muzejski pedagog, dr.sc Danko Dujmović, postdoktorand na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Vodič je dostupan u Muzeju za umjetnost i obrt.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.