Sa Zdenkom Kovačiček ususret ljetnim festivalima i domaćoj turneji

Sa Zdenkom Kovačiček ususret ljetnim festivalima i domaćoj turneji

Mama hrvatskog rocka Zdenka Kovačiček jedna je od najcjenjenijih jazz, rock i bluese pjevačica, s bogatom, impresivnom i uzbudljivom šezdesetogodišnjom glazbenom karijerom koju je začinila i glumom. Iako je mnogi nazivaju „ženom za sva vremena“  još je 1978. s  pjesmom Elektra pokazala kako je definitivno ispred svoga vremena. Ovog ljeta nastupa diljem Hrvatske, a gdje i u kojim aranžmanima ćemo ju moći poslušati i vidjeti, otkrila nam je u razgovoru…

Vaša je pjesma Elektra svirala na Chanelovoj reviji, a ovog ljeta svi posjetitelji Ferragosto JAM-a moći će Vas poslušati u živo? Kako je spojiti takva dva različita iskustva, a vjerujem da ih imate stvarno impresivan broj u Vašoj bogatoj karijeri?

To što je Chanel odabrao moju pjesmu Elektra za Chanelovu reviju je nešto što se dogodilo nekim čudom. Pjesma je snimljena ’76.g. kada smo eksperimentirali s elektronskom glazbom, našla se na mom prvom solo albumu, a koji se sad prodaje po cijelom svijetu. Nakon toga ga je reizdao austrijski PMG. U međuvremenu je Croatia records izdala kompilaciju s prvim elektronskim snimkama, a najslušanija je bila Elektra. Poslije toga je Chanel izdao jednu ekskluzivnu kompilaciju za kuću Colette na kojoj je Elektra na prvom mjestu i koja se prodaje u Chanelovim dućanima u Parizu.

Nastupi u manjim klubovima, intimnija atmosfera ili na otvorenome, na festivalu – što Vam je draže i zašto?

To je ta priča, ali ona nije spojiva s koncertom na Ferragostu. Moji koncerti su nešto sasvim drugo. Održala sam 29. studenog veliki koncert u dvorani Lisinski gdje sam proslavila 60 godina karijere. Poslije toga veliki koncert u Vintage klubu itd. Meni su podjednako zanimljivi koncerti u klubovima, na trgovima, ljetni koncerti na otvorenom pa i u koncertnoj dvorani. Svaki ima drugačiju atmosferu i drugačiju čaroliju.

Što vas je najviše privuklo u jazzu, rocku i bluesu?

Ja sam pjevala sve žanrove glazbe, jer me sve zanima, rock i blues živim, a jazz je najviša glazbena kategorija koju ne može svatko pjevati, znači ja nosim u sebi blues, rock i jazz. To se jednostavno osjeti, može se reći instinktivno.

Možete li izdvojiti najuzbudljiviji trenutak Vaše karijere?

Puno ima uzbudljivih trenutaka… kad sam bila na turneji s Billom Haleyem, kad sam pjevala Gorbačovu na rođendanu… divne turneje po Rusiji, nekoliko mjuzikla u kazalištu, meni najdraži Love Janis, nominacija za nagradu Hrvatskog glumišta itd…

Nakon uspješne suradnje s Nipplepeople na pjesmi Frka, možemo li očekivati još koji Vaš ‘stari’ hit koji će nas osvojiti ovoga ljeta?

Ima pjesma Mali crni brat, koji je snimila grupa DemeNtronomes u novoj verziji i vratila ju u život. Sad slijedi nastavak Frke… Frka 2.

Gdje Vas sve ovog ljeta publika može poslušati? Pripremate li ljetnu turneju po hrvatskoj obali?

Imat ćemo turneju od desetak koncerata po obali, neke smo već odradili kao Novigrad, Murter, a slijede Vodice, Krk, Rab, Pula, Opatija, Zagreb, Orahovica i 26. kolovoza Špancirfest u Varaždinu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.