Zvjezdani nastup nuSynergetic Orchestra i učenika Glazbene škole uz Dane Županije

NUSINERGETIC

Varaždinski nuSynergetic Orchestra i učenici Glazbene škole u Varaždinu nastupili su sinoć pod zvjezdanim nebom na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Bio je to još jedan veličanstveni nastup mladih glazbenika - koncert Varaždincima na dar u povodu obilježavanja Dana Varaždinske županije, koja u ovoj godini obilježava 25. godišnjicu osnivanja. Ujedno i ovaj nastup predstavlja i jedan od programa obilježavanja 190. obljetnice Glazbene škole u Varaždinu, koja je svoju obljetnicu proslavila koncertom nuSynergetic Orchestra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u lipnju, ali obljetnicu nizom priredbi slavi cijele godine.
-Varaždinska županija kao osnivač Glazbene škole prepoznala je kvalitetu ovog projekta te odlučila podržati njegovu ponovnu izvedbu. Orkestar podržava ravnatelj škole Davor Matačić jer na taj se način učenicima Glazbene škole otvara prilika da se okušaju u žanrovima i glazbenim formama kojima se ne bave u školskim klupama. U sastavu koji broji četrdesetak glazbenika među kojima je i velik broj učenika i profesora škole orkestar izvodi opus rearanžiranih soul, jazz, world music i eksperimentalnih skladbi u aranžmanima Marka Prepelića, dirigenta i voditelja orkestra.
Varaždinski nuSynergetic Orchestra dosad se predstavio javnosti svojim eksperimentalnim projektima “nuArs Session No.0” u nekadašnjoj tkaonici tvornice Varteks te “nuArs Session No.1" u djelomično obnovljenoj varaždinskoj Sinagogi, koja još čeka svoje dovršenje i konačnu namjenu. Orkestar od 2016. godine djeluje kao dio kulture, audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti promiče i pomiče granice kulturnog stvaralaštva u Varaždinu.
Glazbena škola Varaždin, jedna je od najstarijih glazbenih škola u ovom dijelu Europe koja ove godine slavi 190 godina postojanja. Jedna je od najvažnijih glazbenih i odgojno obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj. Svoj fokus stavlja na djecu, mlade ljude, građane Varaždinske županije i ljubitelje glazbe. Škola je županijska obrazovna institucija koja djeluje u Gradu Varaždinu i od samog osnutka zahvaljujući mnogobrojnim talentiranim umjetnicima i cijelom Hrvatskom, ali svijetom na najbolji mogući pronosi ime grada i županije. U prigodi koncerta ispred Županijske palače kojemu je prisustvovao i župan Radimir Čačić sa suradnicima izjavu u ime Županije dala je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević,oduševljena maestralnim nastupom mladih glazbenika te poručila.
-Ovo je jedan od najatraktivnijih programa u sklopu ovogodišnje proslave Dana Županije što se vidi i po publici koja se ovdje okupila u tako velikom broju. Naši glazbenici pripremili su sjajan program, publika je uživala i što druge nego iskrene čestitke učenicima i profesorima Glazbene škole i pridruženim im glazbenicima na tom uistinu predivnom koncertu - rekla je Natalija Martinčević.
A i ravnatelj škole Davor Matačić bio je ganut sjajnim nastupom orkestra i burnim reakcijama publike te je izjavio:
-Prelijepo je bilo dobiti priliku da početak nove školske godine obilježimo ovim prekrasnim koncertom na Franjevačkom trgu. Varaždinska županija osnivač je Glazbene škole i drago mi je da smo joj mogli za njezin 25. rođendan podariti jedan od naših najboljih koncertnih projekata. Istaknuo bih i da bez prepoznavanja kvalitete, bez ulaganja u mlade ljude, bez prepoznavanja sjajnog rada naših profesora i njihovog ogromnog truda i zalaganja svih članova orkestra ovog koncerta ne bi bilo, zato čestitam glazbenicima, a našoj županiji zahvaljujem na mogućnosti da pokažemo što znamo i tako na najbolji način proslavimo naše dvije obljetnice – 190. obljetnicu škole i 25. obljetnicu Varaždinske županije. – naglasio je Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu.

Marko Prepelić, dirigent, aranžer, skladatelj i voditelj orkestra u jednome poručio je da je bilo sjajno raditi s tako motiviranim glazbenicima, kolegama profesorima i učenicima.
Naša udruga djeluje već pet godina ali ne radi se samo o glazbi nego o spoju više umjetnosti. Djelujemo kao jedna platforma za mlade i sve koji mlade podržavaju. Trudimo se, sve radimo besplatno i u tome uživamo. Dosad je održano nekoliko velikih koncerata samog orkestra, onda smo se malo raspršili i radili svatko svoje, a ovaj projekt nastao nam je na inicijativu našeg ravnatelja Glazbene škole Davora Matačića, koji nas je okupio i potaknuo učenike da se također uključe. Rezultat toga bio je i slavljenički koncert GŠV u HNK-u uz 190. obljetnicu škole i ovaj današnji uz Dane Varaždinske županije - rekao je M.Prepelić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.