Mare Fjočica izvedena pred brojnim gledateljstvom u Čilipima

Mare Fjočica

Kazališna družina Kolarin (https://www.kolarin.hr/o-nama/) izvela je nagrađivanu predstavu MARE FJOČICA, autora Joza Lovrića Jadrijeva i u režiji Paola Tišljarića, prošlu nedjelju u prekrasnom ambijentu na trgu ispred crkve i muzeja Konavle u Čilipima. Organizatori su bili KUD Čilipi i Turistička zajednica općine Konavle, a predstavu je gledalo oko 500 gledatelja, koji su sa oduševljenjem pljeskali i smijali se duhovitim glumcima.

“Ova kazališna predstava definitivno bi oduševila naše iseljenike i mogla bi se prikazati u svim hrvatskim središtima širom Amerike i svugdje u svijetu gdje žive naši iseljenici. Ovo je jedna univerzalna priča sa puno humora o svakodnevnom životu ljudi u našim malim mjestima diljem Jadrana i zato bi valjalo naći načina i sredstava kako bi ova komedija mogla razveseliti naše iseljenike po svijetu, koji bi sigurno uživali u ovom lijepom kulturnom događaju. Možda bi Ministarstvo kulture moglo razmotriti financiranje njihovih nastupa po svijetu gdje žive iseljeni Hrvati, a Grad Dubrovnik i tvrtke koje se bave turizmom sponzorirati i upotrijebiti njihovu turneju u promotivne svrhe”, kaže Ane Stražičić Rodriguez (Ane Mljećka).

O PREDSTAVI: Komediju Josipa Lovrića “Mare Fjočica” režira Paolo Tišljarić, kojemu je ovo već četvrta suradnja s KD Kolarin. Maru Fjočicu autor je napisao potkraj sedamdesetih, a u dubrovačkom teatru se izvodila početkom osamdesetih. Privukla je velik interes publike pa je njezin odjek uspoređivan sa Stullijevom Katom Kapuralicom. Zato je 1983. g. u Pilama snimljena i za državnu televiziju, kao još jedan komad dubrovačkoga ambijentalnog teatra.  Više je puta zadnjih godina reprizirana na HTV-u pa su je mogli vidjeti i mlađi naraštaji. Lovrić je uvijek naglašavao kako drama kao forma valja biti pisana prvenstveno za čitanje, a uprizorenje joj može biti samo dodatno ostvarenje. Vjerojatno se iz toga razloga dramske dionice u Mari Fjočici nižu bez oznake o tome tko ih izgovara. Lovrić u ovoj neodoljivoj komediji, na  simpatičan način, portretira dubrovačku siđelicu Maru Fjočicu, koja se usprkos ljubomori svojih jezičavih susjeda ženi za umirovljenog kapetana Cvijeta, a tako stvara autentičnu sliku Dubrovnika onda, ali i danas, u kojoj će se prepoznati različite generacije gledatelja.

REDATELJ: PAOLO TIŠLJARIĆ

IZBOR KOSTIMA: AIDA MACHIEDO

OBRADA GLAZBE: ŽARKO DRAGOJEVIĆ

TEHNIČKA PODRŠKA NA LOKACIJI: FIFI SOUND

JEZIČNA SAVJETNICA: IVANA LOVRIĆ JOVIĆ

GRAFIČKO OBLIKOVANJE: MAJI STUDIO

ULOGE:

MARE FJOČICA – MARINKA METKOVIĆ

GOSPAR CVJETO – IVAN BOBAN

LINA – JELENA MARŽIĆ

LUKRE – JELICA ČUČEVIĆ

ŠIME – ANTE TONĆI ĐURKOVIĆ

ĐURO – LEO MRKIĆ

KONOBARICA – DARIJA MIKULANDRA ŽANETIĆ / AIDA MACHIEDO

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.