Dvije iznimne slikarske osobnosti u galerijama u Varaždinu

Dvije iznimne slikarske osobnosti u galerijama u Varaždinu

Dvije različite, a opet slične, slikarske poetike predstavljene su u dvije galerije u Varaždinu, jedna izložba je slovenskog, a druga mlađeg hrvatskog autora čime je u likovnom pogledu ujedno zaokružen posljednji varaždinski travanjski vikend.

U petak je u galeriji Zlati ajngel predstavljen renomirani slovenski slikar Mirko Rajnar. Bio je to nastavak ciklusa predstavljanja suvremenih likovnih umjetnika susjedne Slovenije, dok je u subotu u Galerijskom centru zablistao Mario Romoda, mladi hrvatski slikar, koji je također kao i slovenski mu kolega, nagrađivan već tijekom studija.

Iako u prvi mah potpuno suprotstavljeni načini slikanja i tematski odabiri, jedan sav u magličastim gotovo monokromnim snovitim pejsažima, a drugi u robusnom svijetu  racionalnog prepoznafanja funkcionalnosti i nestajanja, obojica autora nose u sebi onaj fini osjećaj za čovjeka i vrijeme, njegovo postojanje i bivanje.

Mirko Rajnar pokušava kroz svojevrsni iluzionizam povezati promatrača s podsvjesnim osjećajem ljepote stvaranja i romantičarskog pristupa prirodi i životu, dok nas Mario Romoda vodi kroz svijet realnih stvari koje su svaka na svoj način ostavile trag u ljudskoj povijesti. Njegovi strojevi i mašine, zapravo su ljudske ideje koje su na neki način islužene te su u današnjim vremenima izgubile i funkcionalnost i smisao.

Slikajući na stiroporu, koji je građevinski materijal, Mario nam poručuje da su i umjetnost pa i život sam skloni građenju i razgrađivanju. Pa iako je i tematika kao i način slikanja i izbor boja i podloga sasvim drugačiji, autore ipak povezuje ta neka specifična nostalgična nota i uživanje u promišljanju bivanja suvremenog čovjeka, koji se ponekad gubi u izmaglicama, nesvjestan ljepota koje ga okružuju. Jednako tako on često i  zaboravlja na tijek događanja i stvari, koje gube funkcionalnost i prestaju ga zanimati, a koje je oblikovao, oblikujući pritom i sebe sama i svoje postojanje. Ljubiteljima likovne umjetnosti svakako preporučujemo obje izložbe. Varaždin već dugo nije imao prigode istodobno ugostiti dvije tako iznimne slikarske osobnosti.

Marija Barić/Hia

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.