La Traviata: Gostovanje riječkog HNK Ivana pl. Zajca u Zagrebu

La Traviata: Gostovanje riječkog HNK Ivana pl. Zajca u Zagrebu

U srijedu, 28. travnja u 19.30 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se gostujuća izvedba Verdijeve opere La Traviata u izvođenju Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka pod ravnanjem maestra Valentina Egela prema konceptu, dramaturgiji i režiji Marina Blaževića.

Nakon potpisivanja suradnje s varaždinskim Hrvatskim narodnim kazalištem u veljači,  što je rezultiralo i prvim razmjenama predstava između naša dva kazališta, veseli me i razmjena predstava s riječkim Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca.
Naime, naša su dva kazališta i bez formalnog sporazuma o suradnji u proteklih nekoliko sezona iznimno uspješno razmjenjivali predstave o čemu svjedoči veliki interes publike. Naime, svaka kazališna razmjena izvedbi u dvije ili više sredina čini kazališni prostor uzbudljivijim na radost i publike i umjetnika, rekla je intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč dodavši kako je pandemijska katastrofa koja je najviše pogodila sektor izvedbenih umjetnosti, u jednom segmentu i pogodovala kazalištima jer je vezu između njih učinila čvršćom i stabilnijom.

Riječka La Traviata režirana je u posebnim uvjetima izvedbe prilagođenima aktualnim epidemiološkim mjerama zaštite, s orkestrom na pozornici i zborom u dijelu loža.

Konceptualno-dramaturški, ova „Traviata" je zapravo opera koja problematizira naš život u epidemijskoj dramskoj situaciji, bolest, zabranjenu bliskosti, tragične smrti u osami,  rekao je intendant riječkog HNK Marin Blažević.

Živimo u okolnostima koje su nam prije 15 mjeseci bile nezamislive, a danas nam je već teško zamisliti da će uskoro, ako ikada, biti značajno drugačije, da ćemo se ikada vratiti načinu života prije pandemije. Vremena su iscrpljujuće nepredvidiva. Prije dva mjeseca izvodili smo "Traviatu" u Rijeci i bili jedino kazalište u Hrvatskoj i široj regiji koje je pronašlo načine kako izvoditi operne predstave u ograničenjima protuepidemijskih mjera. Ovaj tjedan emigriramo s "Traviatom" u zagrebački HNK jer su u našoj županiji zatvorena kazališta, premda ne i terase kafića, kao niti trgovački centri. Nikada kao u današnja vremena nije bilo tako presudno važno da nacionalna kazališta surađuju i uzajamno se podržavaju, izjavljuje iMarin Blažević istaknuvši kako je tema aktualne sezone riječkog HNK „Opstanak“ te kako je uvjeren da se zapravo borimo za opstanak ne samo naših institucija nego i izvedbenih umjetnosti uopće.

Nastala na temelju Dumasove Dame s kamelijama, La Traviata je zacijelo najpoznatija opera unutar melodramskog žanra i jedna od publici najomiljenijih.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.