Slavna nobelovka Herta Müller u HNK

Herta Müller

Potvrđujući se kao jedan od najvažnijih kulturnih programa u Hrvatskoj, a i šire, Filozofski teatar u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju, 27. svibnja ugošćuje slavnu književnicu Hertu Müller.

Herta Müller rodila se u Rumunjskoj 1953., u Nitzkydorfu, selu u pokrajini Banat. U Temišvaru studira njemački i rumunjski jezik s književnošću. U vrijeme  zloglasne Ceausescuove diktature zalaže se za slobodu govora, a već s prvim knjigama ima problema s cenzorima. Nedugo nakon toga otpuštena je s mjesta prevoditeljice u tvornici, jer je odbila suradnju s rumunjskom tajnom službom. Kako joj je zbog kritike diktature uskoro zabranjeno objavljivanje u Rumunjskoj, 1987. emigrira u Berlin gdje živi i danas. Njezin se angažman nastavio i na Zapadu pa se tako ispisala iz Njemačkoga PEN-a jer nije htjela biti u istom društvu s piscima iz bivšeg DDR-a koji su surađivali s tajnim službama.

 Većina djela Herte Müller govore upravo o aspektima života u vrijeme totalitarizma. Na hrvatski jezik, zahvaljujući nakladničkoj kući Ocean More, dosad su prevedena sljedeća njezina djela “Da mi je danas bilo ne susresti sebe”, “Ljuljačka daha”, “Remen, prozor, orah i ruže”.

Nakon niza njemačkih i međunarodnih nagrada, Herta Müller je 2009. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost. U objašnjenju Kraljevske akademije u Stockholmu stoji kako Herta Müller „jezikom komprimiranim poput poezije i iskrenim kao u prozi, opisuje i analizira svijet razvlaštenih“.

Razgovor s Hertom Müller u sklopu Filozofskoga teatra u HNK vodit će urednik i voditelj tog programa filozof Srećko Horvat. Iduća gošća Filozofskoga teatra 17. lipnja je Hito Steyerl, nedavno proglašena jednom od “najmoćnijih umjetnica današnjice”.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.