Vesela udovica dupkom ispunila HNK u Varaždinu

Vesela udovica

Pred prepunim gledališten  HNK u Varaždinu sjajna ekipa Opere b.b., prvog komornog opernog kazališta u Hrvatskoj predstavila se sa svjom velikom uspješnicom,  operetom Vesela udovica Franza Lehara. Pod dirigentskim vodstvom Darijana Ivezića, u režiji Branke Cvitković i Dinka Bogdanića,  nastupaju mnoga znana lica, uz povremene izmjene. U Varaždinu uz Ronalda Brausa nastupile su i dvije Varaždinke – Lidija Horvat Dunjko i Blanka Tkalčić. Za komični element pobrinuli su se Nenad Tudaković i Nada Abrus te su uz  Sinišu Galovića nadopunili postavu vrsnih izvođača. Upotpunjuje i nastup dviju prvakinja baleta HNK u Zagrebu, Mirne Sporiš i Ervine Sulejmanove u ulozi grizeta, a briljirali su i Vita Vukov, Josipa Bilić, Martin Gelić i Dominik Došen te Matino Antunović i Davor Ljubić.

Radnja operete odvija se u svečanom salonu u crnogorskoj ambasadi u Parizu. Slavi se rođendan kneza, ali veleposlanik barun Zeta zabrinuto iščekuje dolazak mlade udovice, zemljakinje Hanne Glawari, koja je naslijedila golemo bogatstvo. Ukoliko se uda izvan zemlje, na primjer u Parizu, to bogatstvo će biti izgubljeno za njihovu siromašnu zemlju. Barun je smislio da tajnika svoje ambasade, grofa Danila, oženi Hannom i tako domovini sačuva njen imetak. Danila, međutim, još nema – on je u “Maximu”, kod privlačnih pariških grizeta. Pojavljuje se Hanna i svojom ljepotom, a pogotovo imetkom, privlači udvarače, no ona je oprezna, ne želi da je neko uzme zbog njenog novca. Napokon osvane i Danilo, umoran od provoda u ‘Maximu’.
Danilo je nekoć, u domovini, htio oženiti tada još siromašnu Hannu, ali to je spriječila njegova obitelj. Iako joj je još uvijek sklon, on to krije kako Hanna ne bi povjerovala da ga sada privlači njezin novac, pa odbija barunov zahtjev za vjenčanje s Hannom.
U međuvremenu se mlada veleposlanikova žena Valencienne nađe u škripcu: zagubila je lepezu, na kojoj je njen udvarač de Rosillon ispisao ljubavnu izjavu. Slučajem lepeza dospije u barunove ruke, no on još ne zna da pripada njegovoj ženi.
Danilo za vrijeme plesa udaljava Hannine udvarače. Kako je ona njega izabrala za valcer, on objavi prepuštanje tog plesa drugome, za deset tisuća franaka. Svi se povlače, pa Danilo privoli uvrijeđenu Hannu da zapleše s njim.

Predstava je to puna šaljivih zapleta i vrlo privlačna za publiku, što je s oduševljenjem pozdravila I publika u HNK u Varaždinu, osobito kad su na sceni bile Varaždinke, sjajna Lidija Horvat Dunjko u ulozi Hanne te Blanka Tkalčić u ulozi veleposlanikove žene.

U kraćoj izjavi za Hiu Ronald Brauss rekao je da je ekipi Opera b.b. najbitnije da radi dobre predstave te da mogu svoju dobru energiju prenijeti publici na gostovanjima širom  Lijepe naše. Sretni smo što možemo raditi dobar repertoar, a u Varaždin još možemo doćii s Groficom Maricom. Publika je sjajna, operetni repertoar joj odgovara i to je ono najljepše što nas obostrano ispunjava – rekao je R. Brauss

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.