Kazališni pisac Miro Gavran - novih pet premijera u inozemstvu

Lutka  , HNK U vž

Nakon više od tristo premijera diljem svijeta koje je vidjelo više od tri milijuna gledatelja suvremeni hrvatski književnik i dramatičar Miro Gavran, koji je među najplodnijim autorima po prevedenim djelima ali i izvođenju  na kazališnim daskama diljem svijeta, ovih dana diljem svijeta ponovno ima čak pet premijera, u pet zemalja. Prva je već  31. svibnja u Havani na Kubi, u Kazalištu Buscon,gdje će se biti izvedena njegova popularna 'Lutka' u prijevodu Željke Lovrenčić, a režiju potpisuje Simon Carlos Martin.
Druga je premijera 2. lipnja  u makedonskom Nacionalnom kazalištu Anton Panov iz Strumice gdje je na rasporedu Gavranova komedija „Zabranjeno smijanje“, u prijevodu Gorjana Miloshevskog,a režiju potpisuje Igor Ivković.
Zatim, 8. Lipnja, u nizozemskom gradu Breda, u izvedbi Stichting Buda Staging Performance slijedi  još jedna premijera Gavranove „Lutke“, prema prijevodu Sanje Kregar koja je i proteklih godina u Amsterdamu objavila nekoliko Gavranovih proznih tekstova, a režiju potpisuje Hanna Buda.
U Bukureštu će premijera biti 10. lipnja u Teatrul Arte dell'Anima i to drame „Sve o ženama“ u prijevodu Michaele Balint, a redatelj je Felix Crainciu.
I za kraj slijedi  premijera u Prištini na Kosovu, 28. lipnja, u izvedbi Nacionalnog kazališta Kosova i to drame „Kako ubiti predsjednika“, prema prijevodu Alia Avdiua, a redateljica je Marigiona Bekteshi.
Miro Gavran se ovime ponovno potvrdio kao najizvođeniji hrvatski kazališni pisac u zemlji i inozemstvu, ali kaže da na žalost nema priogode vidjeti sve te izvedbe i sam.

- Nadam se da će selektor GavranFesta iz Praga gospodin František Karoch neke od ovih izvedbi uvrstiti u program toga festivala na jesen iduće godine, tako da se i meni pruži prigoda da ih vidim - napomenuo je Miro Gavran.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.