Troje filmskih „location managera“ koji su na proputovanju kroz Hrvatsku posjetili Varaždin

Troje filmskih „location managera“ koji su na proputovanju kroz Hrvatsku posjetili Varaždin

Troje filmskih „location managera“ koji su na proputovanju kroz Hrvatsku Benjamina Hendriksa iz Nizozemske,  Emmu Jane Richards iz Velike Britanije i Johna Rakicha iz Kanade danas, u srijedu 27. rujna 2023. godine u palači Patačić primio je zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković.

Njihov dolazak u Varaždin organizirala je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta koje upravlja   Varaždinskim filmskim uredom te surađuje s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Zagreb film Officeom. Zajedno s Jelenom Toth iz gradske i Goranom Mališom iz  županijske turističke zajednice te Jakovom Kapetanovićem pokazala im je potencijalne lokacije snimanja. Najavila je također da će Varaždin uskoro predstaviti na velikom događanju filmske industrije „Fokus“ u Londonu s ciljem predstavljanja lokacija snimanja u gradu i široj okolici. U tu svrhu bit će izrađen i digitalan katalog.

Predsjednik svjetskog udruženja filmskih „location managera“  John Rakich ocijenio je da Varaždin ima odličan potencijal za snimanje filmova.  Imate šume, rijeke, dvorce, gradove, sve su to lokacije. Puno puta mi zapravo ne znamo što trebamo tako dogo dok to ne vidimo. Ovakve posjete nam pomažu vidjeti s čime se raspolaže. – rekao je Rakich osvrnuvši se na štrajkove u filmskoj industriji koji utječu na smanjenje produkcija te se ponadao da će se  Hollywood polako vratiti jer filmska industrija će i dalje morati proizvoditi zabavu za svjetsko tržište.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je izrazio dobrodošlicu i spremnost da Grad Varaždin surađuje s filmskom industrijom: Oprezno ću bez pretjerivanja reći da je to dugotrajniji proces. Mi ćemo im pokazati i ponuditi sve lokacije koje žele, ali mi moramo i ulagati sredstva da bi došli do rezultata. Konkurencija u toj industriji je velika jer svi žele da se kod njih snima. Želimo pomoći managerima u potrazi za lokacijama snimanja, pa će u tom smislu od koristi biti i promocija u Londonu. – rekao je Marković dodavši da Grad Varaždin ima potpuno spreman projekt za Centar kreativne industrije koji će biti građen sredstvima dobivenom kroz ITU mehanizam, a u kojem će mjesto, uz ostale, naći i kreativci povezani s filmskom industrijom.

 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.