HNK u Varaždinu 15. manifestaciju Noć kazališta obilježilo uz Projekt Padovec i koncert VKO-a i Petrita Çekua

HNK u Varaždinu 15. manifestaciju Noć kazališta obilježilo uz Projekt Padovec i koncert VKO-a i Petrita Çekua

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu je za 15. manifestaciju Noć kazališta pripremilo koncert u Velikoj koncertnoj dvorani u okviru projekta Padovec odnosno programa u povodu 150. obljetnice smrti Ivana Padovca koji se održavao tijekom godine te nastup Kristijana Petrovića s predavanjem o vilama (Kakve su stvarno – vile? Gdje obitavaju, tko su zapravo i zašto ih neki vole dok ih se drugi užasavaju? Tko su Naiade, Nereide, Driade, Nymphe? A kako funkcioniraju Rusalke i Poludnice? Tko su stvorenja koje zovu Fairies, a tko su maleni Pixiesi?).

Kruna svečarske kazališne večeri posvećene publici bio je nastup Petrita Çekua uz Varaždinski komorni orkestar. Virtuoz klasične gitare i međunarodno priznati umjetnik Petrit Çeku, Padovca je varaždinskoj publici približio na uistinu poseban način te ju zadivio svojim nadahnutim muziciranjem i šarmom. U fantastičnom suzvučju s Varaždinskim komornim orkestrom Petrit nam je priredio izvrstan doživljaj glazbe i ujedno podigao ljestvicu za buduće izvođače Padovčevih djela na varaždinskim i inim pozornicama. 
Bio je to i zbog Perita ali i izbora programa, jedan od najboljih koncerata VKO-a ili barem koncert u kojem je publika najviše uživala, a istodobno i dostojan obol i priznanje Padovcu kao skladatelju čiju se obljetnicu smrti obilježavalo. 

Na programu su bila sljedeća djela Ivana Padovca - Premier Concertino za gitaru i gudački kvartet (Prilagodba orkestralne pratnje: Darko Petrinjak),Allegro moderato, Andante Rondo: Allegretto i Second Concertino za gitaru i gudački kvartet
(Prilagodba orkestralne pratnje: Darko Petrinjak) Allegro moderato, Andante sostenuto, Polacca te djela Ivančića, Vivaldija i Mozarta, Pokrovitelj je bio Grad Varaždin, organizator: Turistička zajednica Grada Varaždina, a suorganizator: HNK u Varaždinu.

Petrit Çeku glazbenik je s međunarodnom karijerom i uspjesima. Diplomirao je u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, a usavršavao se kod Manuela Barrueca na Konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD). Gitarski kritičar Colin Cooper opisao ga je kao „solista visokih mogućnosti“. Nastupao je diljem svijeta sa solističkim recitalima te uz orkestre poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Državnog orkestra Ermitaž St. Petersbuga, Filharmonije Daejeona te uz najznačajnije hrvatske orkestre kao što su Zagrebačka filharmonija, Dubrovački simfonijski orkestar i Simfonijski orkestar HRT-a.

Također redovito nastupa sa Zagrebačkim solistima te gitarskim triom Elogio. Osvojio je brojne prve nagrade na međunarodnim natjecanjima među kojima se izdvajaju Christopher Parkening u Malibuu (SAD), Schadt u Allentownu (SAD), Maurizio Biasini u Bologni (Italija) te natjecanje Michele Pittaluga u Alessandriji (Italija).

Dobitnik je uglednih nagrada: Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži, Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije te nagrade Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Snimio je nekoliko nosača zvuka za izdavačke kuće Naxos, BuntArt i Eudora Records, a njegov album The Cello Suites nominiran je za International Classical Music Awards. Profesor je komorne glazbe kao zasebnog studija za gitaru na Umjetničkom sveučilištu u Grazu. Svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera sa žicama marke D’Addario.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.