Čipka Iluzija, EU projekt čiji je nositelj HNK u Varaždinu povezat će lepoglavski čipku i kazalište

hnk projekti

Iz europskog fonda operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ (2014.-2020.), "Umjetnost i kultura 54+", varaždinskom HNK, kao nositelju projekta i partneru Udruzi Ekomuzej Lepoglava, odobrena su sredstva za projekt "Čipka iluzija" u ukupnom iznosu prihvatljivih troškova 726.912,27 kuna. O ugovoru koji je potpisan 23. Srpnja, a provodit će se do kraja rujna 2019. godine, govorili su danas na press konferenciji u varaždinskom HNK partneri i sudionici u projektu, Jasna Jakovljević, intendantica HNK, Vesna Kosec Torjanac, voditeljica projekta, Dejan Bjelivuk, koordinator projekta Marijan Škvarić, gradonačelnik grada Lepoglava, Željko Prstec, likovni umjetnik i Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika grada Varaždina.

Ciljana skupina projekta su osobe iz 54+ populacije na pretežito ruralnim područjima kojima zbog ograničenog pristupa i nedostupnosti kulturnih i umjetničkih sadržaja prijeti rizik od socijalne isključenosti. Projektom će se povezati baština, odnosno čipkarstvo s kazalištem te kroz niz radionica uključiti ciljnu skupinu u kulturno-umjetničke aktivnosti.
Idejno je polazište dramski tekst Ivana Viripajeva "Iluzije", iz kojeg će se tema ljubavi, nade, iznevjerenih očekivanja i razočaranja, dakle važnih ljudskih emotivnih i iskustvenih, skrivenih niti od kojih se sastoji život, uzeti kao polazište za radionice pod vodstvom dr. Nikše Eterovića, kazališnog redatelja, autora i sveučilišnog profesora. Tekst "Iluzije" koji izvode glumci HNK ispreplest će se s iskazima i izvedbama osoba iz ciljne skupine 54+ koje pletu čipku i koje su aktivni dio predstave, otkrivajući i onu nevidljivu čipku svog života.

Projekt će se provoditi od prosinca ove, do kraja rujna iduće godine, a voditeljica je Vesna Kosec-Torjanac.

- Naš partner Ekomuzej uključio se u rad kazališta tako što će lepoglavske čipkarice koje, samim time što rade neprocjenjivu čipku, ovoga puta raditi Čipku iluzija u HNK – okušat će se u glumi, ali i nazočiti radionicama koje će voditi svjetski poznati umjetnici iz Edinburgha i Berlina. HNK će ovim projektom, osim scenske, odnosno tehničke opreme, dobiti ono što je nama najbitnije, a to je lijepa kazališna predstava "Iluzije". Dobit ćemo i dokumentarni film i radio dramu. A sva ta tri umjetnička produkta ćemo,sa čipkaricama, predstaviti širokoj publici iz cijele Hrvatske – objasnila je voditeljica projekta.

Gradonačelnik Marijan Škvarić izrazio je zadovoljstvo što je upravo Grad Lepoglava jedan od partnera varaždinskom kazalištu, skojim već niz godina uspješno surađuje.
- Cilj nam je da jedna od naših prepoznatljivosti svakako bude činjenica da je Lepoglava grad kulture. Uvijek ističem da smo mi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine i logičan je slijed da jednog od najboljih partnera nađemo u varaždinskom HNK. Već dugi niz godina aktivno surađujemo na organizaciji naših čipkarskih festivala koji imaju i nacionalni karakter i to je rezultiralo i ovom projektnom suradnjom. Veliko mi je zadovoljstvo što je Grad Lepoglava partner, naročito naše čipkarice koje su nositelj i temelj te kulture i tradicije, a nudim i suradnju na budućim projektima kojih će sigurno biti – izjavio je gradonačelnik Škvarić.
Uz voditeljicu Vesnu Kosec-Torjanac i koordinatora Dejana Bjelivuka te voditelja radionice i redatelja predstave Nikšu Eterovića, u projektnom su timu Nigel Osborne, Julija Subotina, Željko Prstec, Dražen Krešić i Julija Klier.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.