Marijan Grakalić, "Bivši čovjek"

Marijan Grakalić

Marijan Grakalić, „Bivši čovjek“ Uvod

Usamljena popodneva prolaze. Magla za hladnih dana dolazi sa Save, kašlje i koči udove. Šepanje je učestalo za šetnje po nasipu dok sivilo skriva drugu obalu, monotonijom obrubljuje suton i zamrle priče naših pošti i ulica, lica. Vježbe pomažu, logičke i na sreću, preporučuju ih kao stanovitu nadoknadu u divnom pritvoru zaborava svega što se najviše voli? Ili koga. Teško je odoljeti preziru, ne zbog suprotnosti karaktera i sudbina, nego zato jer se nema ništa drugo. Intimno se pamet ne druži s praznim frazama i svečanim osmijesima. Vise na svakom uglu i ne znače ništa, žive od vjetra. U slikama grada od prošlog ljeta smrtuje se neovisno i besposleno. Vrućine samo uspore podjelu na lijepo i ružno. Nesretna nagađanja nisu nikakva utjeha, više se smišljaju kao nadoknada za poništavanje preostale pameti i vrline. Ispaštanje neodlučno koleba u nevjerici'' (Bivši čovjek by m.g., uvod)

Roden 1957. godine u Požegi, u obitelji pjesnika i novinara, oca - takoder Marijana Grakalica, a odrasta u Puli, Samoboru i Zagrebu. Nakon završetka Gimnazije u Samoboru studira na Fakultetu politickih nauka u Zagrebu a krajem sedamdesetih pocinje objavljivati pišuci feljtone u ''Vecernjem listu'' te radi reportaže za tadašnji casopis za kulturu ''Oko''. Pjesme objavljuje u ''Samoborskom kalendaru'', a 1978. godine, zajedno s pokojnim Borisom Vujcicem, te Omerom Rakom, Željkom Roškom i Borisom Jurinicem, pokrece casopis ''Zon Politikon'' - znanstveni casopis studenata Fakulteta politickih znanosti u Zagrebu za koji su dobili nagradu 7. sekretara SKOJ-a za znanstveni rad. Price objavljuje u listu ''Polet'' gdje radi kao urednik. Studira još i na Filozofskom fakultetu (filozofija i povijest) a radi i piše u ''Studentskom listu''
i ''Poletu'', ''Oku'', ''Vecernjem listu'', ''Danasu'', ''Radnickim novinama'', ''Mladini'', ''Startu'', ''Vjesniku'', ''Dugi'', ''Novim omladinskim novinama'', ''Ninu'', ''Globusu'', ''Quorumu'', ''Pitanjima'' i ''Odjeku'' i drugim dobrim novinama osamdesetih. Radi honorarno kao savjetnik u Komisiji za odnose s vjerskim zajednicama Sabora SRH. Od 1989. bio je glavni je urednik nakladne Nakladne kucu ''Azur'', a 1993. pokrece vlastit posao. Autor je i osnivac ''Gornjogradskog književnog festivala'' koji je održan 2013. i 2014.
godine pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba, najvece zagrebacke književne manifestacije. Piše, te ureduje portal ''Radio Gornji Grad''.

 

 

Navratite svakako na stranicu Radio Gornji Grad

https://www.facebook.com/RadioGornjiGrad

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.