Projekt Citadela: nova knjiga „Istina i laži o kanonu“ – oaza dobroga

Projekt Citadela: nova knjiga „Istina i laži o kanonu“ – oaza dobroga

S popuštanjem epidemioloških mjera vraća se život i u projekt Citadela – tako se poznanicima, kolegama, prijateljima i čitavoj potencijalnoj čitalačkoj publici obraća izdavačka kuća istog naslova. Vijest, i ujedno poziv, glase:  Izašla je peta knjiga, ovaj puta direktorice izdavačke kuće Citadela Sanje Nikčević pod nazivom Istina i laži o kanonu ili kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti U četvrtak 17.06.2021.  je organiziran i DAN OTVORENIH VRATA U TRIDESET KVADRATA u maloj budućoj knjižari u centru grada Zagreba (Račkoga 11, pored „džamije“) traje od 10-21 sat !

Zbog dobro nam znane situacije taj je cjelodnevni program prilagođen epidemiološkim uvjetima, pa je predviđeno da se održi ovako: Sanja Nikčević govorit će o  osnovnim tezama knjige  u trajanju od 30 minuta tijekom cijeloga dana (10h, 12h, 14 h  /stanka je od 15- 16.30/ 17h, 19h, 21h). Govorit će o tome što je to kanon i kako je nastao o što je to hijerarhija vrijednosti vladajućeg svjetonazora o utjecaj kršćanskog vs. sekularističkog svjetonazora na umjetnost o kako vratiti pravo na  lijepo/dobro/sveto u umjetnost. Predviđen je posjet prostoru buduće nove knjižare, uz mogućnost kupnje nove i dosada objavljenih knjiga po promotivnim cijenama.

 Osnovna poruka ove nove, pozitivne nakladničke kuće, ali ipak već s tiskanom petom knjigom, glasi:

„Ne odustajemo, objavljujemo knjige i otvaramo vrata knjižare to je  lijep i topao prostor, mala oaza  za lijepo/dobro/sveto u umjetnosti ... „

Kako smo izgubili pravo na lijepo/sveto u umjetnosti

Donosimo još detalja o ovoj neobično hrabroj i neobičnoj i pozitivnoj promociji. Naime,
kako najavljuju u Citadela libri, oni  s ponosom predstavljaju novu knjigu Sanje Nikčević, podsjećamo prema već navedenoj najavi, tj. s promocijama tijekom cijeloga dana 17. lipnja:
"Istina i laži o kanonu ili kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti"
Ova, nova knjiga rezultat je njezinog cjeloživotnog intenzivnog i predanog bavljenja kazalištem/dramom. U njoj se argumentirano dokazuje da:
      • vladajući europski umjetnički kanon nije oduvijek i nije najbolje što mamo,
      • kriteriji ulaska u kanon nisu imanentni nego su direktna posljedica  slijeđenja vladajućeg svjetonazora i njegove hijerarhije vrijednosti,
     • kanon se nameće i danas vrlo jasnim zahtjevima tema i poruka,
     • slijeđenje suvremenog kanona dovelo je umjetnost u slijepu ulicu.

Vrijedni naglasiti još poneke detalje o ovoj novoj ali relevantnoj izdavačkoj kući, autorici i knjizi:

CITADELA LIBRI je nova izdavačka kuća koja vjeruje u pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti i zato objavljuje kvalitetna djela što afirmiraju temeljne ljudske vrijednosti. Do sada su objavili dvije knjige drama: Rajmund Kupareo Prebivao je među nama. Tri suvremena prikazanja o jednom davnom događaju  i Denis Peričić Ima jena vekša sila. Netopir i Pekel na zemli, dva suvremena kajkavska mirakula. Odabrani teorijski naslovi potvrđuju tu misiju dokazujući da je u znanosti i danas moguće definirati pojmove i poslati jasne poruke. Do sada su objavljeni i ovi naslovi: Nadira Puškar Mustafić Suze u publici. Katarza u suvremenom auto/biografskoj američkoj drami i Miriam Mary Brgles Borba za moć: politika, umjetnici i publika. Društveni aspekti razvoja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

 SANJA NIKČEVIĆ (1960.), redovna je profesorica u miru, teatrologinja i  kazališna kritičarka. Objavila je deset autorskih knjiga o američkoj, hrvatskoj, europskoj drami i kazalištu,  mnoga djela u periodici, a petnaest godina predaje kolegije iz povijesti drame i kazališta. 

Moglo bi se još mnogo toga istaknuti, posebno vezano uz rad i djelo autora koje Citadela libri bira za predstavljanje   čitalačkoj publici – od Rajmonda Kuparea do Miriam Mary Brgles, a svoje najnovije djelo Sanja Nikčević o kanonu ona će sa sama predstaviti na maratonskom događaju, ali to će zainteresirani moći saznati na spomenutoj adresi i događanju i poslije 17.lipnja na adresi nakladničke kuće Citadela www.citadelalibri.com

 

 

 

​​

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.