Poetski tren Zrinke Posavec u predvorju glasnica

Poetski tren Zrinke Posavec u predvorju glasnica

Pjesnička platforma Poetski tren ovog je mjeseca predstavila poetski video u kojem su inventivno spojeni umjetnost i medicina! Video nosi naslov Gdje je glas, a prema naslovu pjesme pjevačice i pjesnikinje Zrinke Posavec kojoj je 2022. izdavač Fraktura objavio knjigu pjesama intrigantnog naslova Maria Callas se baca u more. Knjiga nije samo posveta velikoj pjevačici, Mariji Callas, nego i glasu, njegovim različitim ulogama, mijenama, vibracijama, timbru, problemima, glasu kao čovjekovu identitetu, izvoru radosti i žalosti, manifestaciji radosti i žalosti. Pristup autorice videa Gordane Kovačić, ujedno i recitatorice, ovdje je eksperimentalan. Stihove pjesme smjestila je doslovce ondje odakle glas dolazi pa vidimo kadrove glasnica, ždrijela, usne šupljine, usta. Glasnice recitatorice su snimane video-endoskopskom kamerom što je učinila liječnica, specijalistica Ivana Aras iz Poliklinike SUVAG, a druge, oku dostupne govorne organe Ane Marije Štorga snimio je Tomislav Šamec.
Poetski tren Gdje je glas zasigurno nije slučajno objavljen 16. travnja kada se planetarno obilježava Svjetski dan glasa. Pogledajte ga ovdje:

Poetski tren: Zrinka Posavec – Gdje je glas (youtube.com)

Zrinka Posavec (Đakovo, 1981.) akademska je glazbenica, pjevačica, vokalna pedagoginja, kantautorica, dirigentica, producentica i pjesnikinja. Ova svestrana umjetnica solističku je glazbenu karijeru započela 2014. godine spajajući tradicijsku glazbu s klasičnom glazbenom naobrazbom. Surađuje s nizom KUD-ova u Hrvatskoj i inozemstvu. Prva dva samostalna albuma Pantomima – Sevdah & Panonika i Gradovi i sela objavila je 2016., odnosno 2018. godine za MAST produkciju, a treći u potpunosti autorski Pjesme o ljubavi i tijelu 2021. za Croatia Records. Autorica je i triju knjiga poezije: Soba za buđenje (2015.), Pjevaj, Molly (2020.) i Maria Callas se baca u more (2022.). Potonje dvije knjige našle su svoje mjesto u katalogu pjesničke platforme Poetski tren.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.