Izrael ponovno napada pojas Gaze, odande stižu rakete na grad Aškelon

RAFAH

Izrael je u nedjelju pokrenuo napade na Gazu nakon što je ponovno pozvao na proširenu evakuaciju iz Rafaha, uz upozorenje Ujedinjenih naroda da izravna invazija na prenapučeni južni grad riskira "epsku" katastrofu. Raketa ispaljena iz pojasa Gaze navodno je pogodila stambenu zgradu u izraelskom priobalnom gradu Aškelonu.

Blinken kaže da Izrael nema 'uvjerljiv plan' zaštite civila u Rafahu

18:14

Američki državni tajnik Antony Blinken je branio odluku odgode dostave 3500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti da će biti iskorištene u napadu na grad Rafah na jugu Gaze, rekavši da Izraelu nedostaje "uvjerljiv plan" zaštite 1,4 milijuna civila koji su se ondje sklonili. U razgovoru u emisiji 'This Week' na ABC News-u, Blinken je rekao da je Joe Biden i dalje odlučan u tome da pomogne Izraelu da se obrani i da je isporuka 3500 bombi težine 900 i 230 kilograma jedini američki paket oružja koji je zadržan.

To bi se moglo promijeniti, kako je dalje rekao, ako Izrael pokrene sveobuhvatni napad na Rafah, što Izrael kaže da planira kako bi iskorijenio borce militantne skupine Hamas.

- Biden je jasno dao do znanja da ako Izrael "pokrene veli

ku operaciju na Rafah, tada postoje određeni sustavi koje nećemo podržavati i isporučivati za tu operaciju, rekao je Blinken.

- Stvarno smo zabrinuti zbog načina na koji se koriste", nastavio je. Izrael mora "imati jasan, uvjerljiv plan zaštite civila, koji mi još nismo vidjeli, dodao je.

Izraelska vojska je pojačala napade na Gazu

12:26

Unatoč međunarodnom pritisku, izraelska vojska u protekla 24 sata pojačala je napade i izvela nekoliko akcija u pojasu Gaze. Opet je naredila evakuaciju civila, i to iz izbjegličkog kampa Jabalija u kojem je između 100 i 150 tisuća većinom stanovnika raseljenih sa sjevera te palestinske enklave.

Cilj ponovne akcije jest uništavanje Hamasa čije se jedinice, navodno, pokušavaju pregrupirati.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres još je jednom pozvao obje strane u sukobu, Hamas i Izrael, na prekid vatre, u videoobraćanju na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć Gazi koja se održava u Kuvajtu.

Raketom iz Gaze pogođena zgrada u izraelskom gradu Aškelonu

11:31

Raketa ispaljena iz pojasa Gaze navodno je pogodila stambenu zgradu u izraelskom priobalnom gradu Aškelonu. U noćnom napadu na grad udaljen oko 10 kilometara od Gaze ozlijeđeno je troje ljudi, prema izraelskim izvješćima u nedjelju. Hamas je odnedavno pojačao napade na izraelske gradove i sela. 

U subotu je ponovno napadnut i izraelski granični prijelaz Kerem Shalom, rekla je izraelska vojska.

Izrael ponovno napao nakon novog poziva na evakuaciju iz Rafaha

10:21

Izrael je u nedjelju pokrenuo napade na Gazu nakon što je ponovno pozvao na proširenu evakuaciju iz Rafaha, uz upozorenje Ujedinjenih naroda da izravna invazija na prenapučeni južni grad riskira "epsku" katastrofu.

Agencija za obranu Gaze priopćila je da su dva liječnika ubijena u nedjelju u središnjem gradu Deir al-Balahu, a dopisnici AFP-a izvijestili su o intenzivnim sukobima i vatri iz izraelskih helikoptera u blizini grada Gaze.

Svjedoci su rekli da je Izrael u subotu izveo napade na Rafah blizu prijelaza s Egiptom, a na slikama AFP-a vidi se dim koji se diže iznad grada.

Izraelske snage prkose međunarodnom pritisku. Ušle su u istočna područja grada, učinkovito zatvorivši ključni granični prijelaz za humanitarnu pomoć i zaustavivši promet preko drugog.

Izrael je proširio naredbu o evakuaciji iz istočnog Rafaha, nakon što je rekao da je 300.000 ljudi napustilo grad otkako ih je vojska početkom tjedna pozvala da odu.

Stanovnici su gomilali spremnike vode, madrace i druge stvari na vozila i spremali se ponovno bježati.

- Ne znamo kamo ići, rekao je Farid Abu Eida, koji se spremao napustiti Rafah, nakon što je tamo stigao iz grada Gaze.

- Nema više mjesta u Gazi koje je sigurno ili nije prenapučeno... Nemamo kamo otići.

Stanovnicima je rečeno da idu u "humanitarnu zonu" Al-Mawasi, na obali sjeverozapadno od Rafaha.

Hamas je optužio Izrael da je "proširio operaciju u Rafahu na nova područja u središtu i zapadnom dijelu grada".

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da su "eliminirali desetke terorista u istočnom Rafahu", a vojska je rekla da se snage bore protiv "naoružanih terorista" i da su pronašli "brojne podzemne tunele".

Čelnik UN-a Antonio Guterres rekao je u petak da je Gaza suočena s rizikom "epske humanitarne katastrofe" ako Izrael pokrene sveobuhvatnu kopnenu operaciju u Rafahu.

Čelnik EU-a Charles Michel napisao je na društvenim mrežama da je civilima iz Rafaha naređeno da odu u "nesigurne zone", osudivši to kao "neprihvatljivo".

Liječnici bez granica (MSF) rekli su da su počeli prebacivati 22 pacijenta iz terenske bolnice u Rafahu, ističući da izraelske operacije u gradu "onemogućuju pružanje medicinske pomoći koja spašava živote".

Hamas kaže da izraelska "kontinuirana kontrola" i zatvaranje prijelaza Rafah pogoršavaju "humanitarnu katastrofu" u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je "eliminirati" Hamas u Rafahu.

Izraelska vojska priopćila je da je ponovno otvorila prijelaz Kerem Shalom u blizini Rafaha u srijedu, ali humanitarne agencije upozoravaju da je dobivanje pomoći kroz militarizirano područje i dalje iznimno teško.

OPŠIRNIJE: https://vijesti.hrt.hr/svijet/tel-aviv-sukob-prosvjednika-i-snaga-sigurnosti-11534107

IZVOR: HRT

 
 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.