Bota Šare: Bakalar za Badnjak

Bota Šare: Bakalar za Badnjak

 

Bakalar na razne načine, svježa riblja jela ili sushi u zimskom izdanju dostavlja zagrebački restoran Bota Šare. Tu su i kamenice kao jedna od najmističnijih i najpoznatijih svjetskih poslastica koje se uzgajaju u  malostonskom zaljevu od kuda potječe obitelj Šare. One će u kombinaciji s pjenušavim vinima ovim blagdanima dati posebnu čar.

Riba ulovljena brodovima obitelji Šare izravno  se dostavlja u zagrebački restoran koji će uz najstrože higijenske mjere pripremati plodove mora.

Jela i servis dostave pripremaju se prema epidemiološkim preporukama. Brojni dalmatinski riblji i mesni specijaliteti za kratko vrijeme mogu biti u zagrebačkim domovima. Predjela poput salate od hobotnice, jela  od  divlje ribe, sushi, mesna jela kao i  marende,  dostupni su svakog dana za dostavu.

 Kontakt za dostave: 01/231 6745 ili 091/175 4485.

 

Recept: Kako mi pripremamo bakalar:

Bakalar na bijelo
Sastojci:

1 sušeni bakalar od oko 400 grama
2-3 lovorova lista
5-6 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sol i papar
malo svježeg peršina
Priprema:

 1. Sušeni bakalarnamočite u hladnoj vodi barem 24 sata prije kuhanja. Mijenjajte vodu redovito, svakih nekoliko sati da biste uklonili neugodan miris.

   Stavite kuhati bakalar u posoljenu vodu s lovorovim listom na umjerenoj temperaturi oko 2 sata dok meso skroz ne omekša. Na vrhu lonca tijekom kuhanja pojavit će se bijela pjena, koju treba ukloniti drvenom kuhačom.

  3. Ohladite kuhani bakalar, dobro ga očistite od kože i kostiju, pa ga ''istucite'' da dobijete smjesu nalik na paštetu.

  4. Pomiješajte ribu s češnjakom koji ste u mužaru pretvorili u pastu, maslinovim uljem te soli i paprom. Na kraju dodajte malo nasjeckanog peršina.

  5. Poslužite na tostiranom kruhu. Dobar tek!

  Savjet plus:
  Neki u tradicionalni bakalar na bijelo dodaju kuhani krumpir, čime se ''razrjeđuje'' aromatični miris ribe te povećava ukupna količina namaza. Uz ove količine ne morate staviti više od 3 do 4 srednje velika krumpira.
 2. Sastojci za bakalar na crveno:
  1 suhi bakalar od 400 do 500 grama
  ½ kg krumpira
  4-5 češnja češnjaka
  1 žlica koncentrata od rajčice
  malo peršina
  maslinovo ulje
  2 dl bijelog vina
  sol i papar

  Priprema:
  Sušeni bakalar namočite u vodi barem 24 sata prije kuhanja. Stavite ga u hladnu vodu da se skuha. Očistite ga od kostiju i kože, a dio vode sačuvajte za kasnije.

  2. Skuhajte dopola krumpire u kori. Ogulite ih i narežite na ploške od oko 1 centimetra.

  3. U dublju posudu slažite red polukuhanih krumpira i očišćenog bakalara s komadićima očišćenog češnjaka dok ne potrošite sve sastojke. Smjesu prelijte vodom u kojoj se kuhao bakalar, bijelim vinom, maslinovim vinom i koncentratom rajčice.

  4. Kuhajte sve dok krumpir ne omekša do kraja pa poslužite sa svježe nasjeckanim peršinom.

 

Dobar tek!

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.