GMV: Predavanje o Krešimiru Filiću u sklopu planinarskih dana

GMV: Predavanje o Krešimiru Filiću u sklopu planinarskih dana

GMV je u sklopu svoje Srijede u Muzeju ovom prigodom bio mjesto održavanja predavanje o Krešimiru Filiću, utemeljitelju Planinarskog društva „Ravna gora“, koje ove godine obilježava 100. obljetnicu osnutka. Predavanje je pripremila Spomenka Težak, muzejska savjetnica u Gradskome muzeju Varaždin, a nazočne je pozdravio Dubravko Pintarić te ujedno pozvao sve zaiinteresirane na predavanja koja će se održavati i u četvrtak i petak.  Muzej također poziva na promociju kataloga za izložbu Mihaela Štebiha, uz izložbu stakla koja se još može pogledati u palači Herzer. Predstavljanje kataloga - monografije je u subotu u 11 sati u palači Herzer.

Krešimir Filić (1891. – 1972.) bio je gimnazijski profesor koji je u velikoj mjeri utjecao na nastanak varaždinskih baštinskih ustanova: jedan je od pokretača, kustos i prvi ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, dramaturg i organizator gostovanja u HNK-u u Varaždinu, ali i obnove zgrade Kazališta 50-ih godina prošlog stoljeća, knjižničar i predsjednik Upravnog odbora varaždinske Knjižnice, ravnatelj Glazbene škole, a u velikoj je mjeri  utjecao i na stvaranje Državnog arhiva u Varaždinu. Kao predavač i tajnik Varaždinske gimnazijske ekstenze, glavni urednik varaždinskog tjednika Naše pravice i autor mnogobrojnih djela iz varaždinske povijesti promovirao je varaždinsku zavičajnu i nacionalnu povijest. Inicijator je promocije Varaždina kao turističke destinacije, autor prvih vodiča Varaždinom i Hrvatskim zagorjem, konzervator i restaurator, aktivan u politici, vijećnik grada Varaždina, tajnik Pjevačkog društva Vila, tajnik društva Varaždinske žene za zaštitu djece, a bio je aktivan i u mnogim drugim varaždinskim društvima. Inicijator je i prvoga varaždinskoga planinarskog društva, osnovanoga 19. studenoga 1919., i njegov predsjednik u razdoblju od 1919. do 1945. godine.

Svoju 100. obljetnicu djelovanja PD „Ravna gora“, osim predavanjem o utemeljitelju Krešimiru Filiću, obilježava s ekoliko aktivnosti tijekom Planinarskog tjedna,.Početak jee bio s pjevanom sv. misom na Ravnoj gori (9. studenooga.) u palači Herzer svečanom sjednicom (11. studenoga) i predavanjima Mali Ravnogorci (12. studenoga), Skijanje s vrha svijeta (14. studenoga) i Naša Ravna gora (15. studenoga).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.