Uslugom e-Propusnica smanjuje se mogućnost zlouporabe i olakšava sustav kontrole izdanih propusnica

MALENICA

Ministar Malenica poručio je danas da će se uslugom e-Propusnica provjeriti i sve prethodno izdane propusnice, posebno za one osobe kojima je naknadno određena mjera samoizolacije.  Apelirao je na odgovornost te upozorio da se zlouporabom izdavanja propusnica dovode u opasnost svi građani. Nove e-Propusnice moći će se isprintati ili očitati s mobitela putem QR koda.Ministar uprave Ivan Malenica predstavio je danas uslugu "e-Propusnica", u sklopu Centra dijeljenih usluga, koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Tom je prigodom podsjetio da su se građanima, temeljem Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, dosad izdavale fizičke propusnice za sva potrebna putovanja. "Kako bi rasteretili Stožer te ubrzali sami proces, Ministarstvo uprave je odmah po donošenju te Odluke iniciralo, u suradnji s nadležnim resorima, izradu digitalnog rješenja za e-Propusnice", kazao je ministar. 
Napomenuo je kako se ne radi o aplikaciji, već o razvoju usluge u sklopu Centra dijeljenih usluga, podsjetivši da je Centar dijeljenih usluga jedan od strateških projekata Vlade koji je startao prošle godine s ciljem povezivanja preko 300 državnih tijela. 
U ovoj konkretnoj usluzi e-Propusnica povezao je Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Usluga e-Propusnica namijenjena je građanima u dijelu podnošenja zahtjeva prema obiteljskim liječnicima, prema stožerima civilne zaštite te, po potrebi, prema poslodavcima. U dijelu izdavanja propusnice, usluga je namijenjena pravnim osobama, liječnicima te ovlaštenim osobama u Stožeru civilne zaštite. 
Sustav e-Propusnica dostupan na adresi e-propusnica.gov.hr
 
Ministar Malenica najavio je da će se od danas, kada starta ova usluga, kroz sustav e-Građani moći zatražiti i izdati digitalna propusnica, a sustav će provjeravati valjanost svih podataka koji podnositelj zahtjeva navede. 
"Osnovni cilj ovoga sustava je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime se smanjuje mogućnost zlouporabe i olakšava sustav kontrole izdanih propusnica", poručio je Malenica. 
Dodao je kako će se na taj način moći provjeriti i sve prethodno izdane propusnice, posebno za one osobe kojima je naknadno određena mjera samoizolacije ili neka druga mjera.
 
Sustav e-propusnice dostupan je na adresi: e-propusnica.gov.hr, a u sustav se prijavljuje korištenjem usluge e-Građani i NIAS-a, odnosno Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava, i to korištenjem vjerodajnice u sustavu e-Građani ili m-Tokena ili e-Passa, korištenjem drugih prihvatljivih vjerodajnica – token uređaja i aplikacija poslovnih banaka, Fininog certifikata ili elektroničke osobne iskaznice.
 
Građani će i dalje moći koristiti dosadašnje načine predaje zahtjeva
 
"Vodili smo računa i o građanima koji nemaju tu mogućnost. Oni će i dalje moći koristiti dosadašnje načine predaje zahtjeva putem e-mail adrese Stožeru civilne zaštite ili liječniku primarne zdravstvene zaštite. Samo što će postupanje temeljem tih zahtjeva biti usmjereno i kontrolirano putem ove usluge", pojasnio je ministar. 
Sustav e-Propusnice građanima omogućava predaju zahtjeva za izdavanje e-Propusnice prema poslodavcu, prema izabranom liječniku obiteljske medicine i prema nadležnom Stožeru civilne zaštite, što su tri kanala kojima je prema Odluci Stožera civilne zaštite omogućeno da izdaju propusnice. Kroz ovu uslugu omogućava se i pregled predanih zahtjeva za izdavanje e-Propusnica i njihovih statusa i preuzimanje odobrenih propusnica u digitalnom odnosno PDF obliku. Ministar Malenica pojasnio je da su razlozi za izdavanje propusnice jednaki kao i do sada – izdaju ih poslodavci za svoje zaposlenike, izabrani liječnik obiteljske medicine za svoje pacijente i nadležni Stožer civilne zaštite za građane. 
Podaci o izdanim propusnicama će se u roku od najviše sat vremena biti dostupni Ministarstvu unutarnjih poslova radi provjere na terenu. 
Propusnice će se moći isprintati ili očitati s mobitela putem QR koda
 
Poslodavac će izdati e-Propusnicu zbog prometa i kretanja nužnog za opskrbu navedenih područja, dnevne migracije, izvještavanje javnosti i putovanje na posao i s posla i za žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19. Također, na zahtjev pacijenta izabrani liječnik obiteljske medicine izdaje e-Propusnicu građanima koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb. 
Na zahtjev građana, nadležni Stožer civilne zaštite izdaje propusnicu zbog putovanja iz vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane ili osnovnih potrepština. 
Izdane će se propusnice dostaviti elektroničkim putem i u osobni korisnički pretinac, a po potrebi se mogu i ispisati na pisaču, pa je građanin može pokazati i u elektronskom obliku, ali i fizičkom obliku. 
Propusnice se mogu pokazati i na mobilnom uređaju, jer PDF propusnica u sebi sadržava QR kod.
 
Budimo odgovorni jer zlouporabom izdavanja propusnica dovodimo u opasnost sve građane
 
"Cilj i svrha ovih aktivnosti koje smo poduzeli zadnjih nekoliko dana je ubrzati i digitalizirati čitav proces te evidentirati sve propusnice i olakšati njihovu kontrolu. Također, napomenuo bih da zlouporabom izdavanja propusnica stavljamo u opasnost čitavu državu i sve građane i zato apeliram na građane da budu odgovorni prilikom traženja propusnica za isključivo neodgodive i nužne situacije i poslove", kazao je ministar pozvavši sve da čuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih te da ostanu doma kako bismo što brže pobijedili koronavirus.
 
Građani u samoizolaciji neće moću dobiti propusnicu
 
Ministar Malenica rekao je da je sustav e-Propusnice prilagođen Odluci Stožera civilne zaštite te će se prilagođavati i njezinim izmjenama. Dodao je i da sustav neće omogućavati izdavanje propusnica za osobe kojima je određena mjera samoizolacije. "To je i jedna od prednosti ovoga sustava da su međusobno povezani razni sustavi i registri i kada osoba koja je u samoizolaciji zatraži izdavanje propusnice, neće joj se moći izdati propusnica jer će biti evidentirano da je u samoizolaciji", istaknuo je ministar Malenica. Predviđeno je i razdoblje prilagodbe, a ministar Malenica dodaje da će se najvjerojatnije već do ponedjeljka zamijeniti sve trenutno važeće propusnice novima.

 
PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.