Mladi kuhari Srednje škole Prelog Amos Novak, Dario Rodeš i Lovro Stančin brončani na najvećem kulinarskom natjecanju na svijetu

KUHARI

Mladi kuhari Amos Novak, Dario Rodeš i Lovro Stančin, sada već bivši učenici Srednje škole Prelog, početkom godine sudjelovali su na najvećem međunarodnom kulinarskom natjecanju na svijetu – Kulinarskoj olimpijadi, na kojoj su osvojili sjajne brončane medalje.Ovogodišnja Kulinarska olimpijada po prvi je puta održana u Stuttgartu, u razdoblju od 14. do 19. veljače u sklopu sajma Intergastra te je ujedno najveća i najuspješnija Olimpijada od svog prvog izdanja davne 1900. godine. Na Olimpijadi je sudjelovalo preko 2500 kuhara i slastičara iz preko 70-ak zemalja svijeta, a njihov je rad uživo pratilo preko 100 000 posjetitelja koji su uz kulinarska natjecanja imali priliku posjetiti i vezani gastro sajam.

Veliki uspjeh koji su hrvatski kuhari ostvarili dokaz je stručnosti i kvalitete, ali i velika promocija Hrvatske u svijetu. Amos Novak i Dario Rodeš, zajedno s ostatkom Regionalnog tima Varaždinske županije, kulinarska znanja i vještine predstavili su u postavi hladnog stola koji se sastojao od finger food-a, hladne plate, 3 predjela, svečanog menija u 5 sljedova, 4 različita deserta i petit four-a te su za isti osvojili brončanu medalju. 

Nakon uspješnog školovanja u Srednjoj školi Prelog, Amos i Dario svoj su kulinarski put i ljubav prema kuhanju nastavili u Hotelu Turist u Varaždinu, a uskoro će im se pridružiti i Lovro Stančin, koji je nedavno maturirao. Lovro je na Kulinarskoj olimpijadi nastupio u individualnoj kulinarskoj kategoriji te je također osvojio odličnu brončanu medalju.Čestitke na ostvarenom uspjehu uputio im je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je zajedno s pročelnicom UO za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženkom Novak upriličio prijem za mlade kuhare, ravnatelja Srednje škole Prelog Tomislava Gregura i predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Damira Crlenog.

Kulinarska olimpijada, baš kao i one sportske, iziskuje velika odricanja, duge i naporne pripreme, a svaki član ekspedicije dao je maksimum kako bi sebe i Hrvatsku predstavio u najboljem mogućem svijetlu. Nije bilo lako, ali je vrijedilo, kako je naglasio predsjednik HKS-a Damir Crleni, jer Hrvatski kuhari i slastičari su uz osvojenje medalje, kućama ponijeli i nova znanja i vještine i pregršt nezaboravnih uspomena. Povezali su se s ponajboljim svjetskim kuharima te će novostečena znanja primjenjivat će u svojim objektima, prenositi kolegama kroz razne radionice Hrvatske kulinarske akademije i tako podizati kvalitetu ugostiteljske ponude i objekta u Hrvatskoj.Posebno ponosan na ostvarene rezultate je i ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur: „Oni su ponos naše škole, odličan primjer drugim učenicima i potvrda da u Srednjoj školi Prelog dobro radimo svoj posao.“

Zahvaljujući velikom trudu, entuzijazmu prema struci i uspjesima koje ostvaruju, Srednja škola Prelog postat će Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu, ekonomiji i turizmu, a u budućnosti će nastavnici i učenici imati na korištenje čitav kompleks praktikuma specijaliziranih za ugostiteljstvo, turizam, prehranu i ekonomiju uz kabinete za općeobrazovne predmete. „Zbog mladih ljudi poput Amosa, Daria i Lovre vrijedi svaka uložena kuna u obrazovanje, u izgradnju, obnovu i dogradnju škola i sportskih dvorana, razvoj centara znanja i kompetentnosti koje gradimo u Međimurju.“, istaknuo je župan Posavec.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.