In memoriam Mladen Kušec: Otišao je tiho i ušao u priču, pjesmu, dječju bajku i naša sjećanja

papa

Otišao je tiho i ušao u priču, dječju bajku, pjesmu... kroz radijske emisije koje su krasile hrvatski eter i književnost za djecu koju je toliko volio i posvetio joj čitav život. Mladen Kušec, poznati radijski voditelj, čije su emisije za djecu od koji su najpoznatije "Tonkica Palonkica frr" i "Bijela vrana" rado slušala djeca ali i odrasli, napustio je ovaj svijet u Zagrebu, 2. studenoga, na Dušni dan.

Sve o njemu znaju prijatelji ali i Google, a meni je ostalo da ispričam svoje sjećanje na susret u Novalji, gdje je u najstarijem novaljskom (obiteljskom) dućanu, zajedno s prijateljem akademikom Josipom Bratulićem ljetnih večeri sljubljivao poeziju i vinu, poeziju i sireve i pršut... zapravo okupljao probrano društvo zaljubljenika u baštinu, lijepu riječ, kulturu i umjetnost.

Bilo je doduše i drugih susreta, promocija knjiga i slično, ali to druženje u Novalji ostalo mi je u sjećanju kao nezaboravna uspomena. Kolegica Anči Fabijanović poslala mi je njegovu fotografiju s papom Ivanom Pavlom II. i bardom poezije Dragutinom Tadijanovićem, gdje on stoji gotovo po strani, skroman, kakav je i bio čitav život, po strani kao da mu i ne ne priliči da bude u prvome planu. Inije trebao ni biti jer bio je u srcima svojih slušatelja, čitatelja djece u nama koji smo toliko rado pratili sva njegova druženja s najmlađima, kojima je davao na važnosti, a mnogima zacijelo i zacrtao budućnost svojim poticanjem da budu to što jesu ili žele postati.

 Anči je uz fotografiju pridodala i ovu pjesmu, a ona i najviše govori o dragome nam kolegi novinaru kojeg ćemo zauvijek nositi u srcima.

 

 Oproštaj  ministrice kulture, zastupnika Hrvatskog sabora...

Mladen Kušec dobitnik je više nagrada, među ostalim nagrade HND-a Zlatno pero 1979. (za knjigu Donatela, nastalu prema radioemisiji Bijela vrana), nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993. (za roman Mama, tata i ja), nagrada na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983, nagrade Radio Zagreba 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991. godine. 

Od Mladena Kušeca oprostili su se, među drugima, i saborski zastupnik Bojan Glavašević, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. 

„Danas nas je napustio istaknuti radijski i televizijski novinar i urednik, književnik i pripovjedač Mladen Kušec. Svoju je višedesetljetnu karijeru posvetio najtežoj i najdražoj publici - najmlađima, a njegove su emisije za djecu i mlade postale standard žanra i donijele mu mnogobrojne nagrade i priznanja. Pamtit ćemo njegovu neiscrpnu znatiželju i entuzijazam koji je unosio u svakodnevni rad kao i profesionalizam kojim je zadužio nadolazeće generacije za obavljanje ovog časnog zanimanja", stoji u sućuti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

"Preminuo je čovjek koji je skupio tatine "Priče iz Vukovara". Pisao je za djecu, ali ja ga pamtim kao izvor svjetla i dobrote u vrlo mračnim vremenima koja dobroti nisu bila nimalo naklonjena. Počivaj u miru, Mladene. Nedostajat ćeš", napisao je Glavašević na Twitteru. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izrazio je u ponedjeljak sućut obitelji u povodu smrti književnika i novinara Mladena Kušeca, istaknuvši kako je Kušec postavio standarde koji mogu biti primjer brojnim mlađim novinarskim i književnim naraštajima.

"S velikom sam tugom primio vijest da nas je napustio gospodin Mladen Kušec. Uime Hrvatskoga sabora i osobno izražavam vam najiskreniju sućut. Gospodin Mladen Kušec ostat će u trajnom sjećanju kao jedan od najvećih i najomiljenijih hrvatskih književnika i novinara koji je svoju dugogodišnju plodonosnu karijeru posvetio prije svega djeci i mladima", stoji u sućuti predsjednika Sabora.

Mnogi naraštaji, ističe predsjednik Sabora Jandroković, pamtit će Kušecove kultne radijske i televizijske emisije poput Tonkice Palonkice, frrr..., Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana, kao i niz književnih djela s kojima su odrastali.

Svojim originalnim i iskrenim autorskim radom za koji je zaslužno bio višestruko nagrađivan, gospodin Kušec postavio je standarde koji mogu biti primjer brojnim mlađim novinarskim i književnim naraštajima, navodi se u sućuti Gordana Jandrokovića.

/izvor-  N1/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.