Deana Miletić i Ivana Perić u sklopu projekta „Startaj Hrvatska“ predstavile kolač Spara

Deana Miletić i Ivana Perić u sklopu projekta „Startaj Hrvatska“ predstavile kolač Spara

Bivša rukometašica Deana Miletić i ekonomistica Ivana Perić u sedmoj epizodi projekta „Startaj Hrvatska“, kojeg su pokrenuli SPAR Hrvatska i Nova TV, predstavile su kolač Spara. Posebno prijateljstvo koje ih veže već godinama bilo je motivacija da zajedno prionu razvoju ovog ukusnog proizvoda.

Deana, danas 60-godišnjakinja, u svojim 30-im godinama suočila se s pojavom autoimune bolesti zbog koje je morala potpuno promijeniti život i sve prilagoditi novom zdravstvenom stanju. U potrazi za poslasticama bez aditiva, Deana je stvorila Sparu, kolač visoke energetske vrijednosti s rokom trajanja od 75 dana.

Spara nastaje od kombinacije najkvalitetnijih sastojaka s lokalnih OPG-ova. Neretvanska suha smokva, sušene marelice, grožđice, bademi i orasi, rogač i čokolada Sparu čine iznimno ukusnom, a malo likera i džema od limuna Spari su dodali i jednu specifičnu notu. Domaće maslinovo ulje jedina je masnoća u ovom kolaču, a u bazi se koristi pirovo brašno. Spara, osim okusom i mirisom, i u nazivu donosi dašak Dalmacije. Naime, riječ spara označava jastučić koji su žene u Dalmaciji stavljale na glavu dok su nosile različit teret – voće, masline, vodu. Samim time simbol je ženskog rada i težine koju žene mogu podnijeti.

Simbolično, Spara je pokazala i Deaninu snagu. Kada se učinilo da zbog zdravstvenih poteškoća neće moći sama nastaviti dalje razvijati svoju priču o kolaču Spara, tada je 15-godišnja Ivana, kći Deanine najbolje prijateljice, odlučila pomoći. Nekoliko godina kasnije, i dalje uz uzajamnu podršku, Deana i Ivana su u prijavi na projekt „Startaj Hrvatska” vidjele priliku za plasman proizvoda na police velikog trgovačkog lanca. U tom procesu mogle su računati na pomoć stručnog tima SPAR-a Hrvatska.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.