In memoriam fra Bono Zvonimir Šagi - U vječne tišine otišao je omiljeni varaždinski kapucin

In memoriam fra Bono Zvonimir Šagi - U vječne tišine otišao je omiljeni varaždinski kapucin

U vječne tišine otišao je fra Bono Zvonimir Šagi https://hr.wikipedia.org/wiki/Bono_Zvonimir_%C5%A0agi- U vremenu koje i ne nalikuje onima u kojima je cijeli život posvetio svom redu, svojim župljanima i intelektualnom radu po kojem je odskakao od svojih redovnika i drugog svećenstva. Bio je poseban, nekako drag, mudar i uvijek odmjeren i blag i onda kada su ga hvalili i kada je zbog slobodoumlja, osobito u socijalizmu, bio kuđen. Bio je otvorena uma, ali uvijek najprije vjeran religiji i Bogu kojemu je posvetio život ali i pregršt divnih propovjedi te pjesama, jer poezija je bila još jedan njegov skriveni dar.

Dobio je mnoštvo javnih priznanja, prepoznat je kao mislilac i kršćanski filozof, pisao je i propovijedao ono dobro kojim je služio svojim župljanima, darujući im vjeru i nadu kad im je bilo najteže i kada nitko nije mogao pomoći. A mnogi su upravo zbog njega umjesto drugih župa za nedjeljne mise ili obiteljske sakramente birali upravo tu najskromniju kapucinsku crkvu u gradu Varaždinu, gdje nije bilo i nema blještavila, ali je bilo topline i Božje utjehe koju im je s oltara prenosio njihov predragi župnik Bono. Tužno je saznanje da je zauvijek napustio ovaj svijet, ali utješno je da je otišao na mjesto koje mu pripada i u koje je vjerovao.Neka mu je vječna slava i hvala.

Nedavno smo mu na portalu HIA posvetili pjesmu, znajući da je teško bolestan i da je ta bolest najavila njegov polaki odlazak s ovoga svijeta. Preminuo je 16. studenoga, u 88. godini života, ponovno se vrativši u varaždinsku bolnicu gdje je umro od plućne embolije, izazvane koronavirusom, a da u to vrijeme nije bio u bolnici proslavio bi 62. obljetnicu svog zaređenja.

https://www.hia.com.hr/izdvojeno/obljetnice/item/18112-kapucin-bono-zvonimir-sag-da-zbog-koronavirusa-nije-u-bolnici-danas-bi-slavio-62-godine-zaredenja

Tople riječi oproštaja uputili su mu mnogi, među njima i varaždinski župan i gradonačelnik, koji su svatko na svoj način izrazili svoje žaljenje. "U povodu žalosne vijesti da je preminuo fra Bonaventura Zvonimir Šagi, istaknuti hrvatski kapucin, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok je na adresu varaždinskog  Samostana kapucina uputio brzojav slijedećeg sadržaja:Poštovana braćo svećenici i redovnici,izražavam duboku kršćansku sućut kao gradonačelnik ali i u svoje osobno ime. Za sve nas, pa i za mene osobno, Pater Bono bio je intelektualni i duhovni učitelj i suputnik. Njegovo djelo ostat će trajan spomenik postkoncilskoj crkvi i zauzetom praktičnom kršćanstvu u gradu Varaždinu. Drago mi je što su to prepoznali građani Varaždina dodijelivši mu prije dvije godine i Nagradu za životno djelo.Iskrena sućut  dr.sc. Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina"

Radimir Čačić, župan Varaždinske županije uputio je sućut ocima kapucinima te ove riječi oproštaja od fra Bone. 

Fra Zvonimira Bonu Šagija Pamtit ćemo kao dugogodišnjega gvardijana Kapucinskog samostana te jednog od vodećih hrvatskih katoličkih teologa.Kao vrhunski intelektualac čije su riječi , otvorenost i jednostavnost pronalazile put do svakog čovjeka ostavio je neizbrisiv trag na ovim našim prostorima.Sudjelujuči u radu Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije svojim intelektom, radom, nergijom i zalagenjem dao je veliki doprinos, a bio je i dobitnih Županijske nagrade za životno djelo. Izražavam ponos i zadovoljstvo što sam poznavao fra Bonu s kojim sam kroz nekoliko desetljeća imao srdačan i prijeteljski odnos. Ocima kapucinima ovim putem izražavam duboku i iskrenu sućut. - Poručio je varaždinski župan Radimir Čačić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.