U Varaždinu otvoren zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra

U Varaždinu otvoren zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica otvorio je danas u zgradi suda u Varaždinu Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS), naglasivši da će to pridonijeti povjerenju u zemljišne knjige, smanjiti broj postupaka i gospodarski uspon grada. U više od 20 godina za usklađivanje katastra i zemljišnih knjiga u Varaždinu utrošeno je 21 milijun kuna iz europskih fondova i Grada Varaždina. To je jedan od projekata koje Ministarstvo pravosuđa i uprave provodi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, rekao je ministar Malenica.

Jačanje povjerenja u zemljišne knjige

"Mnogo je blagodati ovog projekta u smislu pravne sigurnosti, jačanja povjerenja u zemljišne knjige, smanjenja broja sudskih postupaka, ali i ovaj će projekt omogućiti određeni gospodarski uspon i razvoj grada Varaždina", rekao je ministar. Malenica.
Rekao je da se priprema nacionalni plan otpornosti i oporavka za daljnji razvoj i usklađivanje zemljišnih knjiga i katastra."Trenutno u Republici Hrvatskoj imamo nešto manje od četiri posto katastarskih čestica", podsjetio je ministar dodajući kako je cilj doseći 40 posto u sljedećih nekoliko godina.

Katastarska općina Varaždin četvrta je i najveća katastarska općina stvorena u ovom postupku, površine 3676 hektara, a sastoji se od 15.178 katastarskih čestica. Podaci su javno objavljeni od 2012. do 2020. godine, održano je oko 19 000 prezentacija, a riješeno je 1.775 prigovora podnetih protiv katastarskih podataka.Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan naglasio je važnost točnosti i pravovremenosti podataka."Ovdje treba posebno naglasiti epitet koji grad Varaždin ima i nastoji imati u budućnosti, a to je poslovni grad grad, gdje je tačnost podataka od velike važnosti za investitore i potencijalne investitore", rekao je Habijan.
Zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica ocijenila je da je ovaj projekt primjer za cijelu Hrvatsku."Uz to, predgrađa su sada napokon katastarski pripojena Varaždinu i izvršena su sva mjerenja. To znači da to neće biti korist samo za investitore, već i za građane ", rekao je zamjenik gradonačelnika.
Ministar Malenica iz Varaždina osvrnuo se na učinkovitost sudova istaknuvši kako je dobrodošla svaka inicijativa koja ide u smjeru ubrzavanja sudskih postupaka i dodatnog uključivanja stranaka i sudaca u određene sudske postupke.

Provodimo analizu rada svih sudova

„Provodimo analizu rada svih sudova. Imamo određene problematične točke, određene sudove na kojima postoji velik broj neriješenih slučajeva. Iz godine u godinu se smanjuju, ali za povjerenje u pravosuđe trebali bi biti ažurniji ", rekao je ministar pravosuđa.Istaknuo je da se problem rješava i kroz individualne razgovore s predsjednicima pojedinih sudova s ​​određenim brojem neriješenih slučajeva i određenim nedostatkom pravovremenosti.

"Vjerujem da će se to vidjeti u sljedećih nekoliko godina, kada ćemo imati smanjenje neriješenih slučajeva", rekao je ministar Malenica.O utjecaju epidemije koronavirusa na rad pravosudnih tijela rekao je da se broj slučajeva nije povećao. Poboljšana je informatička oprema sudova tako da se ročišta mogu provoditi na daljinu, dodao je ministar.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.