Dvovrata gitara Ivana Padovca vraćena kao replika i izložena u varaždinskoj gradskoj vijećnici

Dvovrata gitara Ivana Padovca

U mjesecu studenom 2020. godine osmišljena je inicijativa da se u Gradsku Vijećnicu grada Varaždina vrati dvovrata gitara virtuoza i skladatelja Ivana Padovca. Osim napredne tehničke izvedbe tog doba, Padovčeva gitara ima važnu uz ulogu u određivanju Varaždinskog kulturnog nasljeđa. Njena konstrukcija potiče graditelje i ostale glazbenike na promišljanje izvorišta takvog instrumenta koji je daleko više od same “gitare”. Arhivirana u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu zbog stanja i godina, čuvana je od očiju gledatelja. Nedavno formirana udruga RezervArt (Hrvatska Udruga za promociju i razvoj intelektualnog stvaralaštva), Varaždinski graditelj gitara Željko Tkalec, i “Vudrag industries” kao suugovaratelj te Grad Varaždin ostvarili su dogovor sa Muzejem za umjetnost i obrt kao čuvarem, i Hrvatskim glazbenim zavodom kao vlasnikom gitare o izradi identične replike u svrhu izlaganja. Nakon inicijalnih pismenih sporazuma o izradi replike uz sve potrebne dozvole, u Zagrebu se pregledala, prostudirala, fotografirala i izmjerila originalna gitara. Grad Varaždin je inicijativu prihvatio sa velikom podrškom, te je krenula izrada replike. Željko Tkalec je već tada na originalu primjetio neke nepravilnosti koje se ne podudaraju sa gitarom kao glazbenim instrumentom, te uz izradu same replike krenuo u potragu za izvorištem takvog instrumenta.

Replika gitare građena je od istog drveta, istih metala, boje i konstrukcije kao i original, da što vjernije pokaže izborni oblik. Gitara je također svirljiva što uvelike pomaže u slučaju renomiranih gostiju glazbenika u Gradsku Vijećnicu. Nakon pronalaska svih elemenata za njenu izradu, Željko Tkalec otkriva da vrlo vjerojatno izvorište Padovčeve gitare nije u samoj gitari, već “bas lutnji” sa područja Austrije i Njemačke. Takvo je otkriće proizašlo iz jednostavne inicijative povratka gitare Varaždinu, a rezultiralo daljnjim pregovorima za sudjelovanje u znanstvenom radu koji se bavi izvorištem tog instrumenta. Povratak Padovčeve gitare od važnosti je za napredak razvoja kulture, glazbe, a paralelno s time i turizma koji uvelike doprinosi našem gradu Varaždinu.

 Projekt “Padovec dvovrata gitara” proizašao je iz umjetničkog centra RezervArt, Hrvatske udruge za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva, nedavno otvorenog u suradnji sa Gradom Varaždinom i Varkom-om.

 Sudionici projekta:  

-Grad Varaždin

-Upravni odjel za kulturu i obrazovanje, grad Varaždin.

-RezervArt, Hrvatska udruga za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva, Varaždin.

-Željko Tkalec, graditelj gitara, Varaždin.

-Muzej za umjetnost i obrt, arhiva, grad Zagreb.

-Hrvatski glazbeni zavod, vlasnik, grad Zagreb.

-Vedran Starčević, Tehnološki park, Varaždin.

-Vudrag Industries, tvrtka suugovaratelj, Varaždin.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.