Vino posvećeno pandemiji koronavirusa

Vino posvećeno pandemiji koronavirusa

Francuski vinar Žan Plaisantin stvorio je vino koje je nazvao po pandemiji bolesti COVID-19.

Izuzetno inteligentno dizajnirana etiketa napravljena je tako da podsjeća na uputstva u vezi s higijenskim mjerama koja sada srećemo na svakom koraku, a vino se zove La Cuvée Qu'on vide 19. Posrijedi je neprevodiva igra riječi: fraza koja se otprilike prevodi kao "boca koju praznimo" stilizirana je tako da liči na riječ "Covid".

Na ovu ideju došao sam tijekom berbe. Bilo mi je potrebno nešto vremena da ostvarim ovu zamisao, ali ona je u osnovi veoma jednostavna, rekao je Plaisantin, inače suvlasnik vinarije Domaine Jaulin-Plaisantin u kojoj se na 16 hektara uzgaja organski certificirana vinova loza u okviru apelacije Chinon u dolini Loare.

Na zadnjoj strani etikete dizajn je dodatno objašnjen optimističnim riječima: 2019 nije donijela samo virus, već i dobru berbu.

Vino se trenutno prodaje i poklanja klijentima i poslovnim partnerima ove vinske kuće, ali je, zahvaljujući internetu, pojačan interes za ovu etiketu. Vinar priznaje da nije vičan u promoviranju vina preko društvenih mreža:

Gotovo da ne koristim društvene mreže, ali sada vidim da bih mogao početi, jer je to, čini se, obavezno, rekao je duhoviti vinar, koji navodi i da je veoma ugodno iznenađen reakcijama na Facebooku.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.