EKOLOGIJA: Udruga Lijepa naša Varaždin upozorava na "novi udar" na Dravsku park šumu

EKOLOGIJA: Udruga Lijepa naša Varaždin upozorava na "novi udar" na Dravsku park šumu

 Jučer sam na dojavu ogorčenih građana obišao Dravsku park-šumu i snimio „horror“ prizore koje vam šaljem u prilogu. I mene i građane našega grada (vjerujem, mnogobrojne ali nažalost nedovoljno glasne) kojima je stalo da se zakonom zaštićena Dravska park-šuma očuva kao šuma sa svime što joj pripada silno zanima tko to radi, uz čiji blagoslov i kada će se s takvom praksom jednom zauvijek prestati jer ako neće tada Dravske park-šume uskoro više neće biti. Bojim se da je to nekome i cilj jer cijene građevinskih parcela „lete u nebo“ pa je zaštita zakonski zaštićene šume od onih koji u njenim prostorima vide isključivo potencijalne građevinske parcele postala sve teža zadaća ekološki svjesnog dijela društva.

Ne znam kakav je to šumski put zbog kojeg je potrebno do gole zemlje skršiti i samljeti toliku površinu zaštićene šume oko njega. Kao da će se graditi autocesta s četiri vozne trake (OP. + 2 zaustavne). Kao što se vidi na jednoj od priloženih fotografija, zaštićenu šumu je netko osakatio takvom mikrokirurškom preciznošću da drveću koje je uz rub pedantno iskolčene krčevine nisu ostavljene ni pripadajuće grane jer je dotičnom „majstoru od zanata“ u šumi koju bi se trebalo čuvati u što prirodnijem stanju mnogo ljepše vidjeti „ovako dotjerana“ stabla. 

Uočio sam i da je u čitavoj park-šumi označen popriličan broj starijih markantnih stabala među kojima je nemali broj posve vitalnih. Znači, i najvrjedniji sloj šume koji ju čini prepoznatljivom po tko zna koji put ide u sječu. Je li moguće da je drvna biomasa postala toliko tražen i unosan energent za bio plinska postrojenja da nisu pošteđene čak ni zakonom zaštićene šume, koje nipošto ne spadaju u gospodarske šume otvorene za sječu radi profiterstva?  Svaka čast i struci i načinu na koji daje svoj doprinos borbi protiv globalnog zatopljenja, posve suprotno sve alarmantnijim upozorenjima stručnjaka širom svijeta o tome da je očuvanje šuma ključ te borbe i očuvanja Zemlje planetom pogodnim za život – ne zaboravimo da tu spadamo i mi ljudi. Gdje je u toj priči Zeleni plan EU? Ja ga ne vidim. 

Zakonom zaštićena Dravska park-šuma već duže vrijeme nema istinskog zaštitnika od svih šteta koje joj nanose ekološki nedovoljno osviješteni ljudi. Molim vas za informaciju o tome tko stoji iza ove najnovije agresije na zaštićenu prirodnu baštinu Varaždina, Varaždinske županije i Hrvatske i hoće i li i tko ikad išta poduzeti u skladu sa svojim nadležnostima ili se takvo postupanje sa zaštićenom prirodom smatra normalnom praksom bez obzira na njene očite ekološki razorne posljedice. Jesu li su ekološki aktivisti i ekološki osviješteni građani opet jedini koji će kao jedina savjest ovog društva morati dići galamu da bi se nešto pokrenulo?  

Emil Flajšman, predsjednik Udruge Lijepa naša Varaždin

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.