Hodočašće zahvalnosti Gospi od Zečeva

Hodočašće zahvalnosti Gospi od Zečeva

U Ninu središnjem marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije i jednom od najstarijih Gospinih svetišta u Hrvatskoj održana je Sveta Misa za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Tradicionalno se 5. kolovoza hodočasti iz Nina na otok Zečevo u znak zahvalnosti Gospi od Zečeva za slobodu domovine, no zbog klimatskih promjena ove godine Sveta Misa održala se u župnoj crkvi Sv. Anselma, prvoj katedrali u Hrvata. Ujutro je 12 hodočasnika pješke krenuo iz Nina na otok Zečevo, no zbog kiše hodočašće, polazak brodicama i Sveta Misa na otoku su odgođene.

Veliki broj vjernika poslije Misnog slavlja, hodočastio je ulicama Nina u procesiji s Gospinim kipom uz jednu postaju na Gospinoj stini. Davne 1516. na malom otočiću Zečevu koji se nalazi u Ninskom arhipelagu, se prema legendi udovici Jeleni Grubišić ukazala Gospa dva puta noseći poruku za narod. Jelena zbog straha nije nikome htjela reći za ukazanje. Ona je tražila potvrdu Gospe i otišla moliti pred njezin kip. U tom je trenu Gospin kip proplakao u crkvi na Zečevu. Tome su svjedočili mnogi vidioci, pa je Jelena prenijela poruke za narod kako bi se narod spasio od propasti.

Brojna svjedočanstva vidjelaca tog ukazanja potaknula su biskupa Jurja Divnića da ustanovio Blagdan Gospe od Zečeva koji se obilježava ponedjeljkom prije Blagdana Uzašašća u svibnju, a kasnije je prenesen na prvi molitveni ponedjeljak. Od 2003. je pokrenuto hodočašće zahvalnosti Gospi od Zečeva za slobodnu nam Domovinu. Tada se Gospin kip prenosi iz Nina na otok Zečevo, te se služi Sveta Misa, a kip se opet vraća u Nin.

 Tekst: Ana Glavan

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.