Za projekt „Zaposli – Educiraj – Pomozi“ Društvu Crvenog križa Varaždinske županije 4,5 milijuna kuna

CRVENI KRIŽ

Putem EU projekta pod nazivom „Zaposli - Educiraj - Pomozi“ će Društvo Crvenog križa Varaždinske županije zaposliti 29 gerontodomaćica koje će skrbiti o 145 starijih osoba. Posao će dobiti žene starije od 50 godina koje su duže vrijeme nezaposlene.Projekt je vrijedan 4.539.126,68 kuna, a svečano potpisivanje i uručivanje ugovora održano je 6. srpnja u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u Zagrebu. Ugovor su potpisali ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, a u prisustvu zamjenika župana Varaždinske županije Roberta Vugrina. 

Projekt, koji je Društvo Crvenog križa Varaždinske županije prijavilo s još tri grada i šest općina na javni poziv „Zaželi – Program zapošljavanja žena“, financira se iz Europskog socijalnog fonda u 100-postotnom iznosu, a provodit će se 30 mjeseci.Ponosni smo na to što smo dobili novac. Zaposlit ćemo ukupno 29 gerontodomaćica i dvoje administratora, a najvažnije je da svih 145 krajnjih korisnika dobiju potrebnu skrb i pažnju – rekao je Nebojša Buđanovac, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije. Projekt obuhvaća gradove Ivanec, Novi Marof i Varaždinske Toplice te općine Breznički Hum, Gornji Kneginec, Klenovnik, Maruševec, Sračinec i Visoko, koji po zadnjem mjerenju indeksa razvijenosti spadaju u 3. kategoriju razvijenosti sa stopom od 75 do 100 posto državnog prosjeka. Kao partneri će biti uključena Gradska društva Crvenog križa Ivanec i Novi Marof, koja posjeduju evidencije o osobama u socijalno-zaštitnoj potrebi.

 - Ovo je jako vrijedan projekt, jer će gerontodomaćice starijim osobama pomagati kod jednostavnijih kućanskih poslova poput održavanja okućnice, kuhanja, donošenja lijekova i slično. Svaka od 29 gerontodomaćica će voditi brigu o pet korisnika i svakodnevno će ih obilaziti te im stajati na raspolaganju. Važno je naglasiti da su se na javni poziv „Zaželi“ prijavila i druga društva Crvenog križa te gradovi i općine iz Varaždinske županije, poput Ludbrega i Varaždina, pa će ukupni broj gerontodomaćica biti puno veći - rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Osim svakodnevne skrbi o starijim osobama, druga korist od projekta je zapošljavanje teže zapošljivih žena. Prema podacima HZZ-a od svibnja 2017., u Varaždinskoj županiji je 2.187 nezaposlenih žena, od čega 769 starijih od 50 godina, što iznosi 34,45 posto.

- Žene starije od 50 godina s najviše srednjom stručnom spremom, koje su na Zavodu za zapošljavanje duže vrijeme, imaju jako male šanse da na redovit način pronađu posao. Sada će, uz redovitu plaću, imati i mogućnost prekvalifikacije – naveo je Vugrin. Dodajmo da je cilj projekta „Zaposli – Educiraj – Pomozi“ formalnim educiranjem osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja u Varaždinskoj županiji, što će podići njihovu konkurentnost na tržištu rada, kao i pružanje pomoći starijim osobama i osobama u nepovoljnom socijalnom položaju, čime im se želi omogućiti što bolje uvjete za život.

 

 

 

---

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.