HRT se danas prisjeća svog heroja, ratnog reportera Gordana Lederera

gordan lederer, hrt

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice pokraj spomen-obilježja Slomljeni pejzaž danas je obilježena 27. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije koji je 1991. poginuo na tome mjestu snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu.Evo što  je o tome izvjestio HRT. https://vijesti.hrt.hr/456042/hrt-obiljezava-godisnjicu-smrti-gordan-lederera.

U spomen na Gordana Lederera glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović umirovljeni brigadir Drago Horvat, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a i braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće pokraj spomen-obilježja koje je Hrvatska radiotelevizija svečano otkrila 2015. u čast poginulom kolegi.Na ovome mjestu prije 27 godina poginuo je naš kolega Gordan Lederer, pogođen snajperskim hicem dok je sa svojom kamerom svjedočio o istini u Domovinskom ratu. Imao sam čast surađivati s njim, i sjećam se da mi je negdje krajem lipnja (1991.) rekao da ide u rat, i da tko zna što će biti. Vijest o njegovoj pogibiji me je potresla, i danas, nakon 27 godina, ta su sjećanja još živa", rekao je glavni ravnatelj HRT-a, dodajući kako je njegova kamera bila jednako važna kao i pravo oružje jer se njom širila istina. "Sjećanje na našeg poginulog kolegu ne smije nikada biti zaboravljeno", dodao je.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je Gordan Lederer dao izniman doprinos u prenošenju istine o ratnim zbivanjima. 
"U vrijeme početka agresije na Republiku Hrvatsku Gordan Lederer i ostali izvjestitelji, koje pozdravljam ovom prilikom, dali su izniman doprinos kako bi prenijeli  sliku u sve domove u Republici Hrvatskoj i diljem svijeta o tome što se događa na ovim područjima. Kroz tu sliku unijeli su sebe, sva svoja umjetnička, ali i profesionalna i domoljubna načela te sposobnost. Uspjeli su prenijeti kako hrvatski branitelji brane svoju domovinu. Danas, s vremenskim odmakom od 27 godina, možemo reći kolika je važnost te slike i te istine koja je tada ovdje snimljena, kao i na drugim bojištima gdje su, nažalost, uz Gordana i drugi naši prijatelji, snimatelji, novinari dali svoje živote.Pored hrabrih hrvatskih  branitelja i naši vrijedni novinarski djelatnici dali su neizmjeran doprinos za slobodu domovine prenošenjem istine o agresiji na Hrvatsku", rekao je ministar. I danas, kada nam je teško, pogledajmo snimku "Banijska ratna praskozorja" i poslušajmo pjesmu "Braća po oružju", dodao je.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić podsjetio je kako je riječ o vremenu koje je bilo tek početak velikih razaranja, progonstava i ubojstava na prostorima Hrvatske Kostajnice, Banovine, ove županije, ali i cijele Hrvatske. „To su bili počeci, i itekako je bilo bitno da imamo pravu istinu o onome što se događalo u Hrvatskoj. Sjetite se samo kakva je bila srpska propaganda u to vrijeme, što su sve govorili, da ustaše napadaju srpska sela, da su srpska sela spaljena, dakle, potpuno kontra su govorili i zato su i Gordan Lederer, ali i svi drugi ratni izvjestitelji bili bitni da prenose pravu istinu o onome što se događalo na ovom prostoru.“, rekao je Žinić.
Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović umirovljeni brigadir Drago Horvat rekao je kako je zahvaljujući HRT-u, Gordanu Ledereru i ostalim novinarima i fotografima Hrvatska pobijedila medijsku blokadu. „Tako dugo dok Gordan Lederer živi u našem sjećanju, on je s nama“, rekao je.
Gordan Lederer poginuo je na današnji dan 1991. u 33. godini na radnom zadatku na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima rata, poslije montirane u legendarna Banijska ratna praskozorja. Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž, koje su izgradili Grad Hrvatska Kostajnica i Hrvatska radiotelevizija, do danas je postalo prepoznatljivim simbolom Hrvatske Kostajnice te su ga obišle tisuće posjetitelja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.