Luka Modrić najbolji nogometaš svijeta!

Luka Modrić najbolji nogometaš svijeta!

Gotovo nevjerojatna nogometna priča Luke Modrića zaokružena je u londonskom Royal Albert Hallu nagradom  za najboljeg nogometaša svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA). U konkurenciji za ovu prestižnu nagradu bili su još Portugalac Cristiano Ronaldo i  Egipćanin Mohamed Salah. Pored ove nagrade, Modrić je izabran i u najbolju momčad ove godine. Podsjetimo, Modrić je s reprezentacijom Hrvatske osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i bio proglašen za najboljeg igrača turnira.  Sa Realom je osvojio Ligu prvaka, a izabran je i za najboljeg nogometaša prošle sezone u izboru Evropske nogometne asocijacije (UEFA-e), a ovom nagradom Luka je prekinuo desetogodišnju dominaciju Ronalda i Messija.

Veoma dojmljiv i emotivan bio je Lukin nastup u kojemu se na engleskom, španjolskom i  hrvatskom obratio svjetskoj javnosti rekavši kako do ovoga trenutka nije znao da je pobjednik i da je cijelu večer bio na iglama.

-Ovo nije sam moj trofej, već i mojih suigrača u Realu, reprezentaciji. Trofej pripada i trenerima bez koji ne bih mogao postići ovakve rezultate. Bila je to godina za pamćenje, da sam mogao birati zasigurno ne bi ispalo tako dobro! Najbolja je to godina u mojoj karijeri! Bilo je puno nagrada no ova mi je najdraža jer ju dodjeljuju igrači, treneri, novinari i navijači – skroman kao uvijek, rekao Luka.

Ddosadašnji dobitnici FIFA-inih nagrada za najboljeg igrača svijeta su bili Lothar Matthäus (1991.), Marco van Basten (1992.), Roberto Baggio (1993.), Romario (1994.), George Weah (1995.), Ronaldo (1996., 1997. i 2002.), Zinedine Zidane (1998., 2000. i 2003.), Rivaldo (1999.), Luis Figo (2001.), Ronaldinho (2004. i 2005.), Fabio Cannavaro (2006.), Kaka (2007.), Cristiano Ronaldo (2008., 2013., 2014., 2016. i 2017.), Lionel Messi (2009., 2010., 2011., 2012. i 2015.).
Za najboljeg trenera u prošloj sezoni proglašen je Didier Deschamps koji je s reprezentacijom Francuske osvojio Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a pored njega u najužoj konkurenciji bili su Zinedine Zidane i Zlatko Dalić.
Za najboljeg golmana imenovan je Thibaut Courtois koji je s reprezentacijom Belgije osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a tokom ljetnog prijelaznog roka napustio je Chelsea i potpisao je za Real Madrid. Pored njega, u konkurenciji za najboljeg golmana bili su Hugo Lloris i Kasper Schmeichel. 
Trener ženske ekipe Lyona Reynald Pedros dobio je nagradu za najboljeg trenera u ženskom nogometu, dok su Peruanci dobili nagradu za najbolje navijače. Čak 40.000 Peruanaca je stiglo na Svjetsko prvenstvo u Rusiju.
Najbolju momčad svijeta čine: David De Gea, Dani Alves, Raphael Varane, Sergio Ramos, Marcelo, Luka Modrić, N'Golo Kante, Eden Hazard, Lionel Messi, Kylian Mbappe i Cristiano Ronaldo.
Najbolja nogometašica za prošlu sezonu je Marta koja je ovu nagradu dobila nakon osam godina, a na dodjeli nije mogla sakriti suze.

 Foto: EPA-EFE/HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.