Varaždin: Potpisan Sporazum o sufinanciranju najma stanova za liječnike

Varaždin: Potpisan Sporazum o sufinanciranju najma stanova za liječnike

Četiri liječnika iz Opće bolnice Varaždin na korištenje su dobili stanove u Ulici Vjekoslava Cerovečkog 13 u Varaždinu, za koje će podmirivati samo trećinu najma, dok će po jednu trećinu plaćati Varaždinska županija i Grad Varaždin. 

Sporazum o financiranju najma stanova za liječnike Opće bolnice Varaždin potpisali su u petak, 16. studenoga 2018. godine, zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, ravnatelj Gradskih stanova Zoran Svetec i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.Riječ je o jednoj od mjera za unapređivanje uvjeta života medicinskih stručnjaka s ciljem njihova ostanka u Općoj bolnici Varaždin, ali i dolaska novih liječnika. 

„Nadali smo se da će omogućavanje korištenja stanova privući liječnike i to se pokazalo točnim. U dva od četiri stana će biti smješteni novi djelatnici koji su došli u Opću bolnicu Varaždin, a koji su upravo zbog ove mjere prepoznali Varaždin kao mjesto u koje se isplati doći živjeti i raditi. Upravno vijeće Bolnice usvojilo je strategiju zadržavanja liječnika, jer je prepoznata važnost različitih mjera na kojima treba raditi kako bi se unaprijedila kvaliteta života i rada liječnika. Zahvaljujem kompletnoj lokalnoj zajednici koja je prepoznala problematiku i uključila se aktivno u njezino rješavanje. Konačan rezultat je današnje potpisivanje sporazuma zahvaljujući čemu će četiri liječnika naše bolnice imati osiguran smještaj pod povoljnijim uvjetima“, izjavio je ravnatelj Kudelić.Jedan od liječnika koji će koristiti stanove u Hrašćici, internist Davor Vojnović, dr. med., kazao je kako je ova mjera donijela prevagu da se sa cijelom obitelji preseli iz Jajaca u Varaždin i karijeru nastavi u Općoj bolnici Varaždin.

„Ova mjera, odnosno dobivanje stana u najam po ovako pogodnim uvjetima, u nizu argumenata, donijela je prevagu za dolazak u Varaždin i Opću bolnicu Varaždin. U jednom trenutku u obitelji smo razmišljali o odlasku u inozemstvo, no donijeli smo odluku da ostanemo u Hrvatskoj odnosno da dođemo u Varaždin“, kazao je Vojnović koji je kao jedan od argumenata naveo i činjenicu da je Opća bolnica Varaždin najveća županijska bolnica u Hrvatskoj kao i planove njenog menadžmenta da usluge bolnice podigne na visoku razinu. Drži da Bolnica pruža odlične mogućnosti edukacije, stjecanja iskustva i napredovanje. 

Varaždinska županija trenutno u zdravstvu provodi investicije za poboljšanje uvjeta rada vrijedne više od 430 milijuna kuna, no svjesni su da bez stručnjaka to gubi svoj smisao, istaknuo je zamjenik župana Vugrin. „Ulaganje u ljude je ključno. Moramo biti iskreni i reći da ovaj sporazum predstavlja simboličan iskorak, jer govorimo o četiri liječnika i godišnjem izdvajanju od oko 28.000 kuna. To je jako važno, no nužno je ići korak dalje i obuhvatiti što veći broj zdravstvenih djelatnika. Jedan od koraka koji Županija već provodi je financiranje troškova poslijediplomskih studija, za što smo u županijskom proračunu za ovu godinu osigurali 420.000 kuna. Predložili smo Gradu Varaždinu da se na jednaki način priključi i vjerujemo da će osigurati sredstva u proračunu za 2019. godinu. Međutim, najviše liječnika, ali i drugih zdravstvenih djelatnika će biti obuhvaćeno inicijativom za subvencioniranje kamata na stambene kredite“, napomenuo je Vugrin. 

Trenutno postoje kreditne linije za stambeno zbrinjavanje liječnika s kamatnim stopama od 3,3 do 3,5 posto, no Županija privodi kraju pregovore s bankarskim sektorom.„Time bi se omogućila još niža kamata. Cilj je da korisnici kredita ne plaćaju kamatu veću od 2 posto, pri čemu će razliku iznad 2 posto subvencionirati Županija. Ne radi se samo o novim stambenim kreditima, nego i o refinanciranju postojećih, a korisnici bi bili svi visokoobrazovani zdravstveni djelatnici Opće bolnice Varaždin i Specijalne bolnice Varaždinske Toplice. Čak postoji mogućnost da se ovom mjerom obuhvate i zdravstveni djelatnici s višom stručnom spremom, a vjerujemo da ćemo već početkom iduće godine moći ponuditi takvu kamatu“, najavio je Vugrin.

Gradonačelnik Čehok je prilikom potpisivanja Sporazuma naglasio da na isti način rade i bogate europske države te da grad u pripremi ima još stanova.-Još četiri stana kroz nekoliko mjeseci mogu se staviti na raspolaganje bolnici. Riječ je o udobnim i komfornim stanovima koji predstavljaju visoku kvalitetu stanovanja - kazao je Čehok te zaključio da je grad otvoren za daljnju suradnju.

.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.