Gradonačelnik Ivan Čehok zahvalio Dunji (Pavelić) Bezjak na velikoj gesti

dunja

Gradonačelnik Grada Varaždina, Ivan Čehok, priredio je danas u varaždinskoj Gradskoj vijećnici svečani prijam za Dunju (Pavelić) Bezjak, varaždinsku Mariborčanku i umirovljenu profesoricu koja je dugi niz godina bila iznimno aktivna u promoviranju varaždinske i hrvatske kulture u Sloveniji, a koja je odlučila s po 10-ak tisuća eura darivati tri varaždinske institucije značajne za kulturni identitet Varaždina.Za donaciju Gimnaziji koju je polazila i koja joj je kako sama kaže, dala solidne osnove za život i koja se razvija u smjeru suvremenih europskih kretanja, Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u kojem je kao dijete glumila Anu Frank i koje je danas zahvaljujući intendantici Jasni Jakovljević otvoreno prema Hrvatskoj i svijetu i Gradskom muzeju Varaždin s kojim je surađivala u promociji likovne umjetnosti u oba smjere, odlučila se, kako je izjavila, da se oduži za sve dobro što je ponijela iz Varaždina kao i dobiveno priznanje Grada Varaždina. 

Odlučila je pomoći institucijama koje smatra najbitnijima i za povezivanje dvaju naroda, hrvatskog i slovenskog. U Varaždinu je, naglasila je, mahom školovana nekadašnja slovenska inteligenija, odlučivši se da se umjesto na njemačkom jeziku školuje u poznatoj varaždinskoj gimnaziji, a taj dio povijesti potvrđen je i velkom izložbom "Slovenci u Varaždinu",prije nekoliko godina, koju je u Maribor, došla posjetiti i cijela Prva gimnazija. Donacija je to gradu u kojem se rodila i u kojemu je završila svoje osnovno i srednješkolsko školovanje, prije odlaska na studij engleskog i njemačkog jezika u Zagreb i kasnije preseljenja u Maribor te udaje za Branka Bezjaka, uglednog mariborskog gospodarstvenika, čija je volja bila da se Muzeju daruju slovenski autori, koji slikaju hrvatske motive. 

Grad Varaždin ju je za njezine aktivnosti na kulturnom povezivanju Slovenije i Hrvatske, a naročito produbljivanju kulturnih veza Maribora i Varaždina kao svoju kulturnu ambasadoricu u Sloveniji nagradio Poveljom Grada, što se dogodilo točno prije deset godina, pa je i to bio jedan od povoda da se donacija institucijama preda uoči Dana Grada. Donacija Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždinu, prema riječima Jasne Jakovljević, intendantice HNK u Varaždinu utrošena je za obnovu Velike koncertne dvorane dvorane, Gradskom muzeju Varaždin donirala je šest slika slovenskih autora s hrvatskim motivima, a Prvoj Gimnaziji  prof. Bezjak odlučila je donirati novac za  učeničke stipendije za učenje stranih jezika, njemačkog, engleskog i slovenskog.

Prijemu su u ime triju institucija nazočili Jasna Jakovljević intendantica HNK u Varaždinu, Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin i Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, koji su uz gradonačelnika Čehoka u ime svojih ustanova zahvalili bračnom paru Bezjak na toj velikoj gesti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.