Povelje Predsjednice restauratorima, konzervatorima, čuvarima baštine i narodnih nošnji

povelja predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je restauratorima i konzervatorima Povelju Republike Hrvatske kao izraz priznanja i zahvalnosti za njihov rad i doprinos razvoju i napretku Republike Hrvatske.„Ovim priznanjima želim izraziti posebnu zahvalnost svima vama, jer obnavljajući, štiteći i predstavljajući našu spomeničku baštinu, vi zapravo sve nas, pogotovo našu djecu i mlade odgajate kao odgovorne baštinike bogatog hrvatskog kulturnog naslijeđa, temelja našeg nacionalnog identiteta i memorije“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović istaknuvši kako rad mnogih stručnjaka na žalost nije dovoljno poznat široj javnosti. 

Naglasila je kako turiste privlače upravo naša kulturna dobra, njih 9519 upisanih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. „Na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine upisano je ukupno 27 kulturnih dobara Republike Hrvatske od kojih 17 pripada nematerijalnim kulturnim dobrima, po čemu je Republika Hrvatska jedna od vodećih u Europi i svijetu. A na njihovoj zaštiti, obnovi i prezentaciji treba posebno zahvaliti Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i Hrvatskom restauratorskom zavodu“, poručila je Predsjednica Republike, spomenuvši pritom Dioklecijanovu palaču, arhitektonsko-urbanistička remek djela Dubrovnika i Trogira, Šibensku katedralu i Eufrazijevu baziliku u Poreču kao najveće od jedinstvenih spomenika koje Hrvatska ima.

Zahvalila je restauratorima i konzervatorima na radu, obnovi i restauratorskim zahvatima, poručivši im kako su uručena priznanja odraz poštovanja struci „koja je dala svoj veliki doprinos očuvanju našeg nacionalnog identiteta kroz godine rata i poraća, kao i svih prijašnjih desetljeća u kojima je zatirana nacionalna svijest“.Predsjednica je među ostalim spomenula i etnografsku baštinu koja nas, zahvaljujući prvenstveno našim iseljenicima, također čini prepoznatljivima diljem svijeta, aludirajući na narodne nošnje, klapske i bećarske pjesme te međimurske popevke, koju se isto tako nalaze na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine. „Hrvatska folklorna društva u svim krajevima svijeta s ponosom nose svoja ruha koja su donijeli i očuvali od starina, a da bi ona ostala ne samo u sjećanjima već i u stvarnosti, očuvana i spremna za naša suvremena slavlja pjesme i plesa posebno zahvaljujemo Posudionici i radionici narodnih nošnji koja kao i Hrvatski restauratorski zavod ove godina obilježava 70 godina svoga djelovanja“, kazala je Predsjednica u svom prigodnom obraćanju.

Za izniman doprinos u kontinuiranom očuvanju i obnovi nepokretne kulturne baštine, a napose iskazanu brigu za ratom razrušene spomenike kulture i stare gradske jezgre na području Republike Hrvatske, Povelja Republike Hrvatske dodijeljena je Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. Za izniman doprinos u obnovi i povratu pokretne hrvatske kulturne baštine, u prigodi 70. obljetnice Povelja Republike Hrvatske dodijeljena je Hrvatskom restauratorskom zavodu, a za izniman doprinos u očuvanju tradicijske tekstilne kulturne baštine te za promicanje svijesti o estetskoj vrijednosti narodnih nošnji značajnih za povijest i kulturu hrvatskog naroda, a u prigodi 70. obljetnice, Posudionici i radionici narodnih nošnji.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.