Kardinal Bozanić: „Isusovo je rođenje dalo smisao ljudskog života“

Kardinal Bozanić: „Isusovo je rođenje dalo smisao ljudskog života“

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je, na blagdan Božića, misno slavlje u prepunoj zagrebačkoj katedrali, na kojem je okupljenim vjernicima i članovima državnog vrha zaželio sretan Božić, a u propovijedi je istaknuo da je Isusovo rođenje dalo smisao ljudskog života. Slavlju je koncelebrirao veći broj svećenika Zagrebačke nadbiskupije te apostolski nuncij nadbiskup Giuseppe Pinto, čiju je nazočnost kardinal Bozanić posebno istaknuo
Isusovo rođenje dalo je smisao ljudskog života. Mi po Božiću postajemo sinovi i kćeri Božje, jer se sin Božji utjelovio na Božić. To je dar Božića, kazao je kardinal Bozanić i dodao: "Neka Božić zahvati svako ljudsko srce da bismo se rodili na nov život u kojem će osamljeni i napušteni, starije osobe i stranci osjetiti Božić među nama. Takav nam je Božić potreban", poručio je kardinal u propovijedi okupljenim vjernicima. Bog je, istaknuo je, postao malo dijete da bi ljudima pokazao put života i radosti, a ne put umišljenosti, drskosti, oholosti, taštine i praznine.

Božićnu noć nazvao je svetom noći, izabranom od vječnosti kao početak spasenja i otkupljenja, koja obnavlja želje za boljim životom i svijetom u kojemu se ljudi više međusobno poštuju i u kojemu vlada pravednost. Ta sveta noć nepovratno je označena Božjim zahvatom koji budi životnu nadu i želju za boljim svijetom. 

"U Božiću čovjek pronalazi sebe, istinu o samom sebi, o svojoj ucijepljenosti u Boga", rekao je nadbiskup, posebno istaknuvši  kako je svima potreban Bog koji je postao čovjekom da bi se osjetili prihvaćeni i blagoslovljeni na svojim životnim putovima. Zaželio je da to svi osjete, a posebno oni koji nisu mogli doći na polnoćku, koji su bolesni, napušteni i siromašni.

Kardinal je naglasio kako mu je draga nazočnost predstavnika državnih vlasti, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića sa nazočnim saborskim zastupnicima i predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića s nazočnim ministrima, te predsjednika HAZU Zvonke Kusića. Oni su ovdje kao vjernici, ali i kao predstavnici hrvatskih državnih institucija, koje time odaju priznanje vjernicima građanima Hrvatske koji slave danas zajednički Božić, kazao je kardinal i poručio: Neka Božić bude blagoslovljen svima. Predstavnici državnog vrha nakon mise svratili su u Nadbiskupski dvor. 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.