Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini otpočelo misnim slavljem i završilo obredom u vinogradu i narodnim veseljem

zalijevanje trsa

Vincekovo kao početak vinogradarske godine u Svetom Ivanu Zelini otpočelo je misnim slavljem posvećenim sv. Vinku, đakonu, s blagoslovom vinograda, u kapeli Sv. Duha u Vrtačama i nastavljeno u nedalekom lovačkom domu.  I dok je velečasni Vlado Bogdan u svojoj propovijedi vjernicima predočio razloge štovanja prvog od nekoliko vinskih svetaca kroz godinu i podsjetio na obred pretvaranja vode u vino na svadbi u Kani Galilejskoj te čitavoj pučkoj veselici dao duhovni smisao svečanosti u vinogradu, kojom se tradicionalnim simboličnom rezidbom i vješanjem suhomesnatih proizvoda i zalijevanjem trsa vinom daruje vinograd da bi bolje rodio.  

Na Vincekovo u Zelinu stigli su i Milan Bandić gradonačelnik grada Zagreba,  Jelena Đud, pomoćnica ministra poljoprivrede, a sve nazočne u ime domaćina pozdravili su Hrvoje Košćec gradonačelnik grada Sveti Ivan Zelina i Mirko Pofuk predsjednik udruge Brina, koji je uz Marinku Zubčić, direktoricu Turističkog ureda TZ Sveti Ivan Zelina sjajno organizirao Vincekovo u toj poznatoj hrvatskoj vinskoj regiji.Za dobru zabavu popraćenu starim narodnim običajima zelinskog kraja, pobrinuli su  tamburaši Brina benda i Hrvatskog pjevačkog društva "Zelina", dok se za okrjepu kuhanim vinom i domaćim kobasicama, te kolačima pobrinula udruga vinogradara „Brina”.

Ovogodišnje Vincekovo privuklo je više od tisuću Zelinčana, a pridružili su im se i mnogobrojni gosti iz Zagreba, uključujući i već tradicionalni dolazak zagrebačkih planinara, koji su posebno pozdravili svog gradonačelnika.A tamo gdje je gradonačelnik Bandić tamo su i novinari pa je ovogodišnje Vincekovo zabilježilo i najviše TV kuća dosad, ali tema njihovih interesa bila je daleko od pučke svečanosti, koja u zelinskom kraju unatoč svemu postaje i sve veća turistička atrakcija i razlog većeg zanimanja za vinogradarstvo i vinarstvo lokalnog stanovništva.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.