Vincelovo 2019. u PP Orahovica: Malo vina piti i puno ljubiti…

vincelovo orahovica

Jezerac, taj živopisni vinograd koji godinama daje najfinije čehulje grožđa koje nakon berbe poznata enologinja Ivana Nemet s puno nježnosti magično pretvara u vrhunska vina koja osvajaju mnoge nagrade diljem zemlje i svijeta – bio je poprište ovogodišnje proslave Vincelova u PP Orahovica koje se ovdje uvijek slavi 22. siječnja na sam dan sv. Vinka. Upravo se s te lokacije pruža prekrasni pogled na okolna slavonska brdašca specijalno za taj dan obučena u akvarel snijega.


I baš kao iz davnina, iz vinograda su se čuli tamburaši, ti vječni prijatelji vina, vinara i ljubitelja kapljice u kojoj je istina. Na Vincelovo se sv. Vinku upućuje molitva za rodnu godinu, a nakon toga vinski gazda, u ovom slučaju Josip Tokić, voditelj PJ Voćarstvo i vinogradarstvo reže prvi trs u vinogradu koji je ukrašen slaninom, kobasicama i kršten vinom.


Na Jezercu veličine 4,5 hektara – bere se najbolji zeleni silvanac, sorta koja je ponos orahovačkog vinogorja, a osim Silvanca zelenog, nagrade redovito osvaja i vrhunsko vino Jezerac.
I kako već na Vincelovu bude, miris pečene slanine i domaćih kobasica kadio je kraj, a malo dalje su vrsni znanci za pečenje pripremali šarane na rašljama. Riječ je o ribi iz vlastitog uzgoja s Grudnjaka, ribnjaka u blizini Orahovice koji obuhvaća teritoriju od 950 hektara. 

PP Orahovica je najveći proizvođač slatkovodne ribe u Hrvatskoj, a kako eksperti kažu, za pripremu na rašljama, najbolji su oni težine od dva do tri kilograma. Osim ribnjačarstva, PP Orahovica je vodeći proizvođač lješnjaka u regiji.
„Snijega i mrzlog vremena neka bude kada treba, a kiše i sunca kad ih loza traži“ – blagoslovio je vinograd orahovački župnik Željko Strnak.-Vrlo dobra prošlogodišnja berba i odlični prodajni rezultati, naša je želja svetom Vinku i ove godine. PP Orahovica zasniva vinogradarsku proizvodnju na 180 hektara, 100 hektara vinograda u punom je rodu i 80 hektara su mladi nasadi u obnovi – istaknuo je Tokić naglasivši da godišnje na tržište plasiraju od 700.000 do 800.000 litara vina.


Za pohvalu je da se godišnje na zahtjevna tržišta Kine, Japana, Meksika, Nizozemske i drugih zemalja isporuči oko 100.000 litara.
-Upravo je u pripremi izvoz Frankovke i Graševine na tržišta Japana i Nizozemske. Dio Graševine koja ide za Nizozemsku, završit će na egzotičnim karipskim otocima Curacao i Bonaire – zaključio je Igor Hruškar iz marketinga PP Orahovica.


Kako i doliči Vincelovu, slavlje je potrajalo duboko u noć. A da bi sve bilo kako treba i kako bi sv. Vinko uslišao molitve, uvijek treba malo vina piti i puno ljubiti.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.