Svjetski dan zelenih destinacija 2019: Održivo upravljanje destinacijama glavna tema turizma

Svjetski dan zelenih destinacija 2019: Održivo upravljanje destinacijama glavna tema turizma

Održivo upravljanje destinacijama s 'držanjem' pod kontrolom prekomjernog turizma i zaštitom interesa domaćeg stanovništva trenutno su glavne teme u svjetskom pa i hrvatskom turizmu, istaknuto je u srijedu na Međunarodnom forumu Svjetski dan zelenih destinacija 2019.

Forum je počeo u srijedu u Zagrebu, a do 12. listopada održavat će se i u Malom Lošinju, Gorskom kotaru i na Plitvičkim jezerima, a iza njega stoji međunarodna zaklada za održivo upravljanje odredištima "Green Destinations", koja je u pet godina rada okupila 200 članica-zemalja i brojne svjetske ekološke, turističke i druge institucije.

Skup je okupio više od 120 sudionika iz 30 zemalja svijeta, koji će raspravljati o temama vezanim uz tzv. zelena rješenja za turističke destinacije, među kojima i o očuvanju prirode, bioraznolikosti i lokalne kulture, postupanju s otpadom i plastičnim otpadom, posebice iz mora i oceana, strategijama za razvoj ekološki odgovorne politike destinacija i druge.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina naglasio je okrenutost hrvatske turističke politike prema održivosti i 'zelenom' upravljanju destinacijama.

"Dosta radimo na tome da Hrvatska bude zelena destinacija, to je i jedna prekretnica u destinacijskom promišljanju, da se mijenja i svijest, jer turizam donosi razne utjecaje na način života, a na resursnu osnovu i više nego ijedan drugi sektor. Napredujemo u tome, a imamo i nekoliko destinacija koje su već na svjetskoj razini prepoznate kao zelene, poput Malog Lošinja i Drniša", kazao je.

Istaknuo je i kako se u svim strateškim turističkim planovima vodi računa o tome pa je tako prije tri godine izrađen i akcijski plan zelenog turizma, a Ministarstvo turizma ove je godine prvi put s gotovo 800 tisuća kuna sufinanciralo osam studija održivosti razvoja turizma (za Crikvenicu, Mali Lošinj, Novalju, Biograd, Šibenik, Pulu, Dubrovnik i Šibensko-kninsku županiju) te s 1,4 milijuna kuna pomoglo izrade studija upravljanja kvalitetom u turizmu za osam županija.

"Reformirali smo i zakonsku regulativu u turizmu s ciljem većeg fokusa na destinacijski menadžment ili upravljanje odredištima, kojima će po novom ostajati i više sredstava za njihove programe. Važno je u svemu povećavati kvalitetu ne samo turističke ponude i atrakcijske osnove, nego i života lokalnog stanovništva", poručio je Glavina.

Nazivajući forum i "mjestom na kojemu se predstavljaju rješenja za destinacije u doba masovnog turizma te ključnim događanjem za destinacije koje žele izbjeći prekomjerni turizam", predsjednik organizacije "Green Destinations" Albert Salman je rekao kako je nezgodna istina o svjetskom turizmu ta da se razvija na prilično neodrživ i neodgovoran način.

"Razni stihijski razvoji turizma diljem svijeta donijeli su i brojne probleme odredištima u kojima se turizam razvija, a u mnogima i otežan život domaćim ljudima", kazao je Salman, poručujući kako su sve destinacije koje primjenjuju zelene i mjere održivosti u prednosti pred onima koje to nemaju, jer moderni turisti to sve više traže, a takve destinacije sigurno mogu računati i na veću potrošnju turista.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić naglasila je da se zadnje dvije godine u Dubrovniku intenzivno radi na mjerama za upravljanje turizmom te bolji život građana te najavila da će do kraja ove godine provesti i istraživanje o održivosti i što o tome misle građani, a u suradnji s Globalnim vijećem za održivi turizam.

"Dubrovnik je krenuo u promjenu upravljanja i treba još puno toga napraviti da bi se mogli nazvati 'zelenim', no idemo s raznim projektima i postepeno uvodimo mjere za to. Iz istraživanje ćemo vidjeti što treba mijenjati brzo, što kasnije i što ljudi misle. I naš projekt 'Respect the city/Poštuj grad' ulazi u novu fazu te se izrađuje plan upravljanja starom gradskom jezgrom, što je tražio i UNESCO, jer je ta jezgra zaštićena svjetska baština", rekla je, dodajući da bi taj dokument trebali imati do sredine iduće godine. 

Direktor Turističke zajednice grada Mali Lošinj Dubravko Cvitković najavio je kako će se u sklopu foruma dodijeliti i priznanja i certifikati za top sto održivih i zelenih destinacija u svijetu, a među kojima je i Mali Lošinj.

"Mali Lošinj je među sto odabranih održivih destinacija u svijetu već četiri godine i sretni smo što će se baš kod nas ovih dana predstaviti primjeri dobre prakse održivih destinacija iz svijeta. Svake dvije godine se auditima provjeravaju mjere koje se provode u odredištu za te certifikate, u čemu je najvažnije ponašati se odgovorno", naglasio je. 

Kazao je i da je Lošinj među 20 globalnih lidera u održivosti, za što su ovih dana dobili i potvrdu, kao i da planiraju suradnju s Ljubljanom, koja, kako se čulo na forumu, kreće k tome da sve svoje destinacije brendira zelenima odnosno da sve provedu mjere i standarde "Green Destinations".

 (Hina/FaH)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.