Festival čipke i 700. godišnjica osnutka Samostana benediktinki sv. Margarite u Pagu

700 GODINA BENEDIKTINKI U PAGU

 


Na Pagu je od 21. lipnja sve u znaku festivala čipke, ali i proslave 700. obljetnice benediktinskog samostana sv. Margarite u Pagu. Kao jedna od najstarijih sakralnih građevina i institucija na otoku Pagu, Samostan s pripadajućom samostanskom crkvom predstavlja vrijedan doprinos cjelokupnoj kulturnoj baštini otoka Paga. Program obilježavanja ove jubilarne objetnice obuhvatit će prigodno privremeno otvorenje novog postava Zbirke paških čipki u Samostanu sv. Margarite (22.lipnja) u povodu 9. Međunarodnog festivala čipke (21.-24.lipnja); Dane otvrorenih vrata Samostana (23. i 30. rujna) u sklopu Dana europske baštine te program središnje proslave koji će se održati 13.studenoga ove godine.

- Samostan sv. Margarite jedina je redovnička zajednica, zajednica (utemeljena 1318. g.) koja ima što ponuditi svim posjetiteljima i stanovnicima otoka i grada Paga, svih dobnih skupina, tijekom čitave godine. Nudi pregled pokretnog kulturnog blaga, koje je Samostan sabirao stoljećima, nematerijalnih kulturnih dobara kao što je umijeće izrade paškog baškotina, koludraške štrike, kolacica i sl. te proizvode tog umijeća. Zaseban je segment izrada paške čipke koja je svojom pojavom i ishodištem vezana za benediktinski Samostan sv. Margarite u Pagu i koja je 2009. uvrštena u UNESCO-ovu Listu nematerijalne kulturne baštine.
 
Ova obljetnica, koja je ne samo obljetnica postojanja i opstanka samostanskog kompleksa već i potvrda jednog kontinuiteta u razvoju otoka Paga u sakralnom, kulturnom, ali i ekonomsko-gospodarstvenom smislu, zaslužuje biti organizirana i prezentirana na razini jednakoj njezinoj vrijednosti. Namjera nam je i želja do same proslave ovog bitnog događaja dovršiti već započete projekte postava sakralne zbirke i izdavanja monografije o samostanu. Samostan će novom zbirkom postati nova znamenitost i kuriozitet stanovnicima i posjetiteljima otoka Paga te će ova obljetnica biti obljetnica života sakralnog i kulturnog otoka i grada Paga- kažu organizatori.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.