Zastor polako pada na godinu punu čarolije i inspiracije za Temišvar - Europsku prijestolnicu kulture 2023.

Zastor polako pada na godinu punu čarolije i inspiracije za Temišvar - Europsku prijestolnicu kulture 2023.

U rumunjskom Temišvaru - Europskoj prijestolnici kulture 2023,7. prosinca, u kinu Timiș, održana je konferencija za novinare koja je simbolički označila kraj programa Timișoara 2023 - Europska prijestolnica kulture. Nazočili su joj gradski i županijski dužnosnici te s prisutnim predstavnicima medija među kojima su bili i predstavnici Hrvatske /HIA, Glas Slavonije/ te kolege iz nama susjednih zemalja, podijelili svoje misli o značenju ove godine za Timișoaru i buduće kulturne izglede grada.

Tijekom konferencije, gradonačelnik Temišvara, Dominic Fritz, govorio je o transformaciji grada kroz kulturu te istaknuo bliski odnos Temišvara s Europom. Također je podijelio planove za budućnost grada:

"Više od 50 tvrtki postale su dio kulturnog programa, sklapajući partnerstva s Udrugom Timișoara Europske prijestolnice kulture 2023. godine, pridonoseći s više od 20 milijuna leja. Iako je pitanje koje muči sve bilo koliko je novca investirano u ovu prijestolnicu, podsjećam vas da je program bio višegodišnji i da su tri financijera tijekom projekta uložila više od 20 milijuna eura, uključujući i ovu godinu. Što se tiče gradske vijećnice Timișoara, mogu reći da je ukupni proračun za kulturne institucije i Centar projekta, isključujući odvojene investicije, bio gotovo 30 milijuna eura ili 145 milijuna leja. Polovica te svote bila je za ovu godinu Kulturne prijestolnice, ali kultura u Timișoari redovito se financira u svakom slučaju. Govoreći o drugom cilju kulturne prijestolnice i njezinoj nacionalnoj i međunarodnoj vidljivosti, bilo je više od 40.000 objava u medijima samo na temu kulturne prijestolnice, a medijska vrijednost samo u nacionalnom tisku iznosila je 20 milijuna eura. Pojavili smo se u mnogim međunarodnim publikacijama, od The Independent do The New York Timesa, pa je Temišvar uspio uspostaviti svoj međunarodni ugled.

Ovu promociju Temišvara smo iznijeli u inozemstvo, s događanjima tematski vezanim uz ovu europsku prijestolnicu u 15 rumunjskih kulturnih instituta."

Predsjednik Županijskog vijeća, Alin Nica, govorio je o potencijalu kulturnog turizma u regiji, naglašavajući važnost olakšavanja javnog pristupa kulturnim događanjima. Također je istaknuo potencijal naslova Europske prijestolnice kulture, ističući njezin pozitivan utjecaj na cijelu regiju.

"Postavili smo se s ciljem implementacije vizije koja je komplementarna onome što je Gradsko vijeće Temišvara predložilo. Ako se Gradsko vijeće usmjeravalo horizontalno i uključivalo sve kvartove u tu kulturnu revoluciju, mi smo ciljali vertikalno, usredotočujući se na događanja koja promiču umjetničku izvrsnost i značajan utjecaj, okupljajući mnoge stanovnike Temišvara i posjetitelje i šireći pozitivne učinke naslova prijestolnice, iako Timișoareova prijava nije imala čvrstu teritorijalnu komponentu izvan Temišvara. Dosegli smo Lugoj s Enescu Festivalom, Sânnicolau Mare s Retracing Bartokom i Peștera Românești u neviđenom putovanju klasične glazbe. Najvažnije, ono što bi se trebalo više vidjeti jest uloga Centra u pregovorima o zakonodavnom okviru kako bi se osigurala čvrsta pravna podloga za financiranje kulturnih projekata u sljedećim godinama i aktivnost Centra u upravljanju prostorima koji su koristili kulturni operatori ove godine."

"Na lokalnoj razini, program je pridonio platformi koja potiče lokalne i međunarodne umjetnike da dijele svoje stvaralaštvo i ističu temeljne kulturne aspekte poput prava na identitet, slobodnog izražavanja i solidarnosti. To su bitni kriteriji zbog kojih je Timișoara ove godine primila nagradu Melina Mercouri, a mnogi projekti integrirali su društvene teme i nastojali prilagoditi kulturni sadržaj osobama s različitim sposobnostima razumijevanja i sudjelovanja. To je bio bitan kriterij za nas u svim predstavljenim događanjima.

Napor Centra za projekte bio je izuzetno značajan i u proširenju kulturnog programa. Ove godine su pokrenuli 13 linija financiranja što je rezultiralo rastom čitavog ekosustava za 2,4 u usporedbi s 2021. godinom, a statistika je pokazala da se formiralo dvostruko više partnerstava u odnosu na početak godine.

Simion Giurcă, predstavnik Udruge za promicanje Temišvara, iznio je podatke o turizmu u Temišvaru:

"Temišvar je imao više od 800.000 noćenja do sada, a prosječan broj noćenja turista u gradu iznosi 2,25 noći. Negdje u veljači imat ćemo potpune podatke o tome što je turizam značio za Timișoaru tijekom godine Europske kulturne prijestolnice.

Komunikacijski podaci prikazuju uspjeh koji je ova godina imala. U 2023. godini, u Temišvaru bilo je 253 rumunjskih novinara iz lokalnih, središnjih i nacionalnih medija te 86 stranih novinara iz Hrvatske, Grčke, Srbije, Njemačke, Italije, Francuske, Portugala, Mađarske i drugih zemalja koji su bili akreditirani.

Ove godine, sedam radijskih postaja proizvelo je i emitiralo emisije uživo s Trga Unirii, od kojih je troje došlo dva puta. Dakle, deset radijskih postaja i tiskani časopis bili su posvećeni Timișoari. TVR kulturna emisija "Utrka kroz povijest" imala je brojne epizode o kulturnom programu. Tjedni bilten uspio je okupiti preko 5.000 pretplatnika, a što se tiče publike, 9,8 milijuna ljudi čulo je barem jednom da ove godine Temišvar nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Zastor polako pada na godinu punu čarolije i inspiracije za Temišvar - godinu kada je zasjala pod naslovom "Europska prijestolnica kulture". Tijekom cijele 2023. godine, kulturni program predstavljao je fascinantno putovanje, poduprto dubokom predanošću isticanju identiteta, raznolikosti i avangarde kulture Temišvara. Ova godina bila je značajan poglavlje u povijesti grada, prigoda koju zajednica sada slavi ovog mjeseca, dok razmišlja o proživljenim iskustvima i s povjerenjem gleda prema kulturnoj budućnosti Temišvara . Timișoara 2023 nastavlja živjeti u beskraj...Nikad ne završava u mislima i uspomenama sviju koji su sudjelovali.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.