Sjajna turistička promocija Trakošćana - Kineska godina zmaja obilježena u zmajskom dvorcu

Sjajna turistička promocija Trakošćana - Kineska godina zmaja obilježena u zmajskom dvorcu

S dolaskom na čelo Dvora Trakošćan, dr.sc. Goranka Horjan, pokrenula je niz promotivnih aktivnosti i događanja za privlačenje publike u dvorac Trakošćan, a najnovija, održana 4. veljače, uz početak kineske lunarne godine, privukla je publiku iz svih krajeva Hrvatske i susjedne Slovenije. U suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu, nedjelja u Trakošćanu, bila je sva u znaku početka kineske Nove godine - godine zmaja, a poveznica Trakošćana i kineske godine zmaja je u njegovom nekadašnjem imenu Drachenstein, ili gradu na zmajevoj stijeni. Prelijepi sunčani dan i ovo zanimljivo događanje u Trakošćan je tako privukao više od tisuću posjetitelja, a mnogi od njih, osobito djeca s oduševljenjem su sudjelovali i u interaktivnim radionicama tijekom događanja pa je upoznavanje kineske kulture s prezentacijom početka kineske godine zmaja na tako zabavan način bio pun pogodak.

Ravnateljica Horjan objasnila nam je kako je do toga došlo: - Razmišljajući kako bismo obilježili ovu našu obljetnicu - 70 godina rada muzeja Dvor Trakošćan, posegnuli smo malo dalje u prošlost i otišli u najranije razdoblje te izvukli podrijetlo riječi Trakošćan u riječi Drachenstein kao mjestu gdje ispod stijene počiva zmaj. Sjetili smo se i da je kineska Nova godina u znaku zmaja i rodila se ideja da, obraćajući se veleposlanstvu NR Kine u Zagrebu, pokušamo organizirati jedno zajedničko događanje i obilježimo početak kineske Nove godine. A i dodatno nas je motivirala činjenica da se u Kini ove godine slavi godina drvenog zmaja – koji se veže uz prirodu, raslinje, stabla drveća… jer i većina naših trakošćanskih zmajeva, koje možemo naći u interijeru, na ukrasima, namještaju, kaminima... je zapravo drveni zmaj pa nam je tu bila još jedna poveznica.

Moram reći da su kolege iz Konfucijevog instituta zaista bili iznimno spremni na suradnju. Zahvaljujem direktorici i Krešimiru Juraku na spremnosti da cijeli program osmislimo tako da bude interaktivan za publiku pa smo, napravili radionice o pisanju imena kineskim pismom, radionice tiskanja lika  kineskog zmaja i osmislili i pričaonice koje publici mogu predočiti koja je razlika između simbolike zapadnog zmaja i one na istoku gdje imamu lijepu dobrodušnu priču o tom mitološkom biću, dok u zapadnoj semiologiji zmaj i nije najbolji lik. Za razliku od trakošćanskog koji čuva naš dvorac,  vjerovanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj su da je zmaj uzrok nesreća ili nepogoda kao što su potresi i slično.

Vjerujemo da smo s ovim programom napravili krasan prikaz kineske kulture, a posjetitelji su mogli i isprobati kinesku tradicijsku odjeću, zatim poslušati glazbu na kineskoj citri - Guzhengi...Bila nam je čast ugostiti Emu Dujmović iz Samobora koja uči kineski od svoje pete godine, a koja je za djecu pripremila priču i crtež zmaja. Zasigurno će neki biti inspirirani pričom male Eme koja je objasnila simboliku kineskih zmajeva a, bila je i jedna od naših uspješnih natjecateljica na svjetskom natjecanju poznavanja kineskog jezika gdje je osvojila deveto mjesto te mjesto najkreativnijeg djeteta. Za djecu smo također pripremili oslikavanje lica zmajskim ukrasima kao i izbor najbolje maske. 

Ova proslava Kineske nove godine u zmajskom dvorcu Trakošćan bila je zaista posebna prilika i za spajanje kineske i hrvatske kulture na jednom mjestu. Bilo nam je iznimno drago vidjeti toliko ljudi kako uživaju u aktivnostima i stvaraju nezaboravne uspomene te se nadamo da će ovo postati tradicija koju ćemo nastaviti i idućih godina. Ovaj događaj nije samo pružio zabavu i edukaciju, već je također simbolizirao važnost razmjene kulture i tradicije između različitih dijelova svijeta. Svi prisutni su uživali u spoju različitih aspekata kineske i hrvatske baštine, što je rezultiralo jedinstvenim i nezaboravnim iskustvom za sve posjetitelje - poručila je ravnateljica Horjan.

Krešimir Jurak iz Konfucijeva instituta rekao nam je da se takvim događanjem produbljuju kulturne i ine veze između Hrvatske i Kine, ali i sjajno promovira Trakošćan kao turistička destinacija. Nakon epidemije Covida kineski turisti se vraćaju, a Trakošćan kao destinacija iznimno je privlačna i za posjete kineskih turista. Ovo događanje samo je uvod u niz sličnih koja će se u Trakošćanu održavati tijekom cijele godine zmaja, rekao je Jurak.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.