Varaždinska županija u Zagrebu - od najbolje sarme, zelja i bučinog ulja do husara, krinolina i vrhunskih glazbenika

morandini, martinčević

Varaždinska županija će se ove subote, 20. listopada, prvi put predstaviti u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića. Na manifestaciji „Garantirano z Varaždinske županije“ sudjelovat će čak 60-ak OPG-ova, obrtnika, domaćih radinosti, tvrtki i pojedinaca iz Županije.Bit će to jedno od najvećih predstavljanja u srcu Zagreba. Posebnost će biti prikaz izrade domaćeg putra, spravljanje kiseljenja Varaždinskog zelja te heljde, a predstavljeno će biti i izvorno Varaždinsko bučino ulje i proizvodi od buče.Zagrepčani i njihovi gosti će u subotu cijeloga dana, od 9 do 13 sati, moći kušati i kupiti najbolje iz Varaždinske županije, pa tako i najbolju sarmu spravljenu od izvornog Varaždinskog zelja.Uz sve to, priređen je bogat zabavni i kulturni program, koji će također biti drugačiji od dosad viđenih na sličnim predstavljanjima.

Najavljeno je to danas,  na konferenciji za novinare u Županijskoj palači u Varaždinu, na kojoj su bili Natalija Martinčević, predsjednica TZ-a Varaždinske županije i posebna savjetnica župana, te Miran Bojanić Morandini, direktor TZ-a Varaždinske županije.

- Predstavljanje Varaždinske županije u glavnom gradu Hrvatske je važno, jer je to velika pozornica na kojoj ćemo predstaviti svoje gospodarske, poljoprivredne, gastronomske, turističke i kulturne potencijale. Iznimno veseli da se na prvi poziv javilo čak 60-ak naših OPG-ova, udruga, ugostitelja, obrta iz cijele Županije, a sudjelovat će i naše dizajnerice. To je iznimno veliki broj sudionika, veći od županija koje se već niz godina predstavljaju u Zagrebu – rekla je Natalija Martinčević. Dodala je da velik broj prijavljenih izlagača govori u prilog činjenici da su svi prepoznali koliko je u godinu dana učinjeno na promociji, prezentaciji i brendiranju Županije i svih njezinih potencijala.

- Niz aktivnosti smo već odradili brojnim događanjima u atriju Županijske palače, a sad prvi put idemo izvan granica naše županije, i to u Zagreb. U subotu ujutro, za kad je najavljeno sunčano vrijeme, na Trgu bana Jelačića očekuje se velik broj ljudi i medija. Uz veliku promociju, to će biti i odlična prilika za prodaju naših proizvoda. Uz predstavljanje izlagača, odlučili smo se za bogat, ali drugačiji program u odnosu na dosad viđene na takvim predstavljanjima – najavila je Natalija Martinčević.

Cjelokupni program predstavio je direktor TZ-a Miran Bojanić Morandini. 

- Prezentacija je prodajnog karaktera i uvjereni smo da će Zagrepčani i njihovi posjetitelji kušati i kupiti najbolje iz Varaždinske županije. Osim što će posebnost našega nastupa biti prikaz izrade domaćeg putra, spravljanje kiseljenja zelja te heljde, pripremljeno će biti i 700 komada sarme. Posebno ističemo predstavljanje Varaždinskoga bučinoga ulja i proizvoda od buča te Varaždinskog zelja – rekao je Morandini.
Varaždinske dizajnerice predstavit će svoje najnovije kolekcije, a Zagrepčane će varaždinski notar podsjetiti na neka prošla vremena. U Zagrebu će se predstaviti i Husarska garda, Jelačić placom šetat će dame u krinolinama, a sve to uz zvukove prvaka Glazbene škole u Varaždinu.

- Program će početi u 9 sati i potrajati sve do 13 sati. U 9 sati program otvara KUD Jalžabet, poznat po izvornom folkloru i nošnji staroj 170 godina. U 10 sati je službeno otvorenje, a potom će poznate arije iz opereta i mjuzikala izvoditi Blanka Tkalčić i Irma Dragičević. Nastupit će i duo Rock on baroque, a sve će zaključiti Neven Stipčić promenadnim koncertom od Sinatre do popularne glazbe iz 70-tih i 80-tih godina 20. stoljeća – najavio je Miran Bojanić Morandini.

 

 PROGRAM GARANTIRANO Z VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Subota, 20. listopada, od 9 do 19 sati,  Trg bana Jelačića, Zagreb

 

ZABAVNI I KULTURNI PROGRAM, 9 do 13,20 sati

9:00 – 10:00 h

Nastup KUD-a Jalžabet (izvorni folklor, njihova posebnost je karakteristična nošnja stara 170 godina

10:00 – 10:15 h

Otvorenje: gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i župan Varaždinske županije Radimir Čačić

10:15 – 10:40 h

Nastup Blanke Tkalčić (klavirska pratnja Danijel Oto) 

10:45 – 11:10 h

Nastup Irme Dragičević (klavirska pratnja Danijel Oto) 

11:15 – 12:15 h

Nastup duo „Rock on baroque“ (red baroka, red rocka)

12:20 – 13:20 h

Nastup Nevena Stipčića (promenadni koncert od Sinatre do popularne glazbe iz 70-tih i 80-tih godina 20. stoljeća)

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.