U hotelu Esplanade u četvrtak je dodijeljen hrvatski turistički Oscar - Nagrada Marco Polo - slavni putopisac

U hotelu Esplanade u četvrtak je dodijeljen hrvatski turistički Oscar - Nagrada Marco Polo - slavni putopisac

FIJET Hrvatska / Svjetska udruga turističkih novinara i pisaca o turizmu Hrvatska i ove je godine dodijelila svojevrstan hrvatski turistički Oscar, nagradu koju svojim članovima dodjeljuje strukovno udruženje.
U nazočnosti mnogobrojnih gostiju i uzvanika te turističkih novinara iz Hrvatske i inozemstva u hotelu Esplanade u Zagrebu, FIJET partneru, u četvrtak, 9. prosinca upriličena je svečana dodjela Nagrade "Marko Polo - slavni putopisac, 2021." Nakon pozdravnih govora predsjednice Tine Čubrilo i gostiju - predstavnika hotela Esplanade kao domaćina, Grada i TZ Grada Zagreba, Ministarstva turizma i inozemnih novinara te glazbenih točaka u izvođenju Žige i bračnog para Jusić počela je dodjela nagrada i priznanja koje su i ove godine uručene domaćim i stranim novinarima.
Grand prix : (statuu Marko Polo, rad Luje Lozice) primio je Željko Žutelija za knjigu:
"Moj Zagreb, najljepši grad na svijetu" i osobni doprinos visokim standardima turističkog novinarstva.
Nagrada FIJET tolerancija dodijeljena je novinaru Večernjeg lista:
Hasanu Haidaru Diabu, koji svojim dugogodišnjim objavama pridonosi razumijevanju različitosti i razbijanju predrasuda o dugim narodima i kulturama.

Plakete s likom Marka Pola za "izvrsnost objavljenih reportaža i putopisa dobili su:
- Petra Somek i časopis Meridijani, za edukativne reportaže i putopise iz svih krajeva Hrvatske, vrhunske autorske objave i fotografije,
- Paula i Đelo Jusić - Adriaton - za serijal "Bajkovita Hrvatska",
- Željko Marušić,za dugovječnu emisiju: "Željko Marušić i gosti",
- Slobodan Kadić, za trajan i kvalitetan doprinos upoznavanju turist.atrakcija i nepoznatih dragulja hrvatskog turizma kroz objave reportaža u Glasu Slavonije,
- Denis Mahmutović, za seriju reportaža objavljenih u novinskom izdanju "24 sata",
- Vladimir Kumbrija, za osobni doprinos emisija o turizmu na prvom programu Hrvatskog radija.

Uručena su i posebna priznanja za reportaže i nove trendove, a primili su ih:
Radio Sljeme, Mario Pušić KA portal i Udruga Radio Student.

Zahvalnice FIJET Hrvatske dodijeljene su,
- Vojku Pleštini (Split),direktoru Međ.festivala turist.filma u Solinu,za partnerstvo u realizaciji projekta "Marko Polo", Ivici Krizmaniću Maxu, direktoru Esplanade Zagreb. Posebna zahvalnica pripala je predsjednici Tini Čubrilo u povodu 15. obljetnice Fijeta Hrvatske, a koja je i potpredsjednica Svjetskog udruženja.

FIJET darovnica uručuje se Gradu Korčuli, a riječ je o originalnoj statui Marko Polo, autorskom radu kipara Luje Lozice koja će se postaviti u Muzeju grada.
Ocjenjivački odbor radio je u sastavu: Ante Gavranović, predsjednik, članovi: Jadranka Rilović (Hrvatski radio - 2. program), Hrvoje Zovko, predsjednik HND ( novinar HTV -a ).
Dodjela nagrada održana je uz Pokroviteljstvo ministarstva turizma i sporta te sponzorstvo HTZ, Grada i TZ Grada Zagreba, hotela Esplanade Zagreb, Grada i TZ Korčule.

Govor predsjednice prenosimo u cijelosti.

Dobro došli na 11. dodjelu nagrada za putopisce „Marko Polo 2021. i drugu dodjelu priznanja „FIJET Tolerancija “

Poštovani gosti, kolege turistički novinari, članovi FIJET-a - svjetske asocijacije turističkih novinara, putopisaca i pisaca o turizmu.

Osobita zahvala na Pokroviteljstvu Ministarstvu turizma, zahvala i dobrodošlica za dolazak na našu manifestaciju:
Državnoj tajnici u Ministarstvu turizma i sporta, Sandri Herman,
Izaslaniku gradonačelnika Zagreba, Luki Benku,
Izaslaniku Hrvatske Turističke Zajednice, Dariju Trnki,
Članu izvršnog FIJET-a Stefanu Baciu, izaslaniku predsjednika Tijania Haddada
Savjetniku predsjednika Fijeta, Jacquesu Campeu,
Predsjednicima FIJET-a Srbije i BIH Đorđu Mihajloviću i Dariju Novaliću.

Zahvala na potpori svih ovih godina Ministarstvu turizma, HTZ-a ,Gradu Zagrebu, Gradu Korčuli, TZ Zagreb-a , TZ Korčula, FIJET Hotel-Partneru Esplanade, Croatia Airlines, HND-u, tvrtki Nimco, našeg člana Nikole Serdara, hotelima Rixos Dubrovnik i Fermaj Split, te Feravino čije vino imate prigodu konzumirati večeras, kao i pjenušac.

 

Zahvaljujemo se i medijskom Pokrovitelju Večernjem listu , koji je uvijek poticao turističko novinarstvo,posebnim akcijama,natjecanjima.

 

Poštovani kolege, gosti, domaćini,

Ove 2021. godine dodijelit ćemo nagrade dva puta, u svibnju upriličena je 10. jubilarna dodjela s obzirom na to da se 2020. nismo mogli okupiti zbog pandemije te danas, za 2021. godinu nagrade ćemo dodijeliti 11. put za domaćeg novinara za putopis iz Hrvatske i već sedmu godinu posebnu nagradu za priče o Zagrebu gradu domaćinu. Po drugi put nagradu ćemo dodijeliti hrvatskom putopiscu koji objavom o drugim zemljama i različitostima šalje poruku o toleranciji spram drugih i drugačijih.

Dodjeljujemo statuu Marka Pola i plaketu s likom Marka Pola, rad i poklon akademskog kipara Luje Lozice, rođenog, kao i Marko Polo, na otoku i gradu Korčuli koja je i sponzor nagrade za nagrađenog novinara

Naš glavni sponzor za Grand prix nagradu je touroperator ID Riva tours i njezin osnivač, Selimir Ognjenović , darujući tjedno krstarenje Jadranom.

Nagrađenog grad Korčula dariva tjednim boravkom za dvije osobe. To je zaista privilegija. S obavezom objave.

O projektu:

kao novinar Hrvatskog Radija (42 godine), prošla sam sve redakcije, rubrike od gradske,unutrašnje,gospodarske 15 god. kao prvi politički novinar,izvjestitelj ,komentator Vlade,Sabora. Kao mlada novinarka pokazala sam posebno zanimanje za dokumentarne reportaže.Krenula sam usporedno i s emisijama “Svjedočanstva“, gdje me zanat učio autor reportaža, legenda dokumentaraca Ivo Strahonja. Potom sam posljednjih 20 godina radila kao turistički novinar, urednik tri specijalizirane emisije: informativne,edukativne i putopisne.

Ja sam imala sreću da sam imala u tome potporu glavnog urednika Hrvatskog radija - Vladimira Kumbriju.
Želim se zahvaliti i Niki Buliću, profesionalcu u svakom pogledu. Bio je vizionar u najtežem vremenu rata i poraća za hrvatski turizam.
Niko Bulić pružio mi je potporu u realizaciji ovog projekta 2006. Zapravo on me naveo na to. Kao dir.gl.ureda HTZ pokrenuo je među stranim novinarima kampanju „Hrvatska domovina Marka Pola“. Meni je tada zazvonila misao. Zašto ne bismo jednim potezom postigli dva cilja:promovirali Hrvatsku, Korčulu ,ali i statuom Marka Pola nagrađivali putopisce. I to prije svega one domaće koji otkrivajući Hrvatske krajeve i vrijednosti potiču naše ljude da upoznaju i vole svoju zemlju.

Na pamet mi je odmah pao poznati Korčulanin, svjetski umjetnik kipar Lujo Lozica,koji se nakon dugo godina iz San Marina vratio u Korčulu na mali otok Vrnik gdje je živio i stvarao.

Poznavala sam ga 70-tih godina, bio mi je voditelj i predavač na jednogodišnjem studiju za animatore u kulturi i turizmu tada pri Republičkom sindikatu kulture.

Otišla sam do Korčule i do gospara Luje. Oduševio se idejom.
Izradio je malo veću skulpturu iz koje je trebalo kreirati manje.

Za svoj rad Lujo Lozica nije tražio novac. Rekao je to je moj poklon ideji promocije moje Korčule Tebi i vama novinarima u FIJET-u.Ali trebala nam je financijska pomoć za odljeve. U tome smo zahvalni TZ Grada Korčule i direktorici Stanki ...te posebno direktoru glavnog ureda HTZ Niki Buliću koji je taj prijedlog stavio na sjednicu TV HTZ.I prošlo je. na čemu smo mu i danas zahvalni jer ta potpora HTZ u izradi statua i plaketa i dalje traje.

Prije dvije godine posjetila sam, ovdje u Zagrebu, gospara Luju Lozicu i predložila da njegovu originalnu skulpturu poklonimo Gradu Korčuli. Bilo mu je drago. Obećanje ćemo izvršiti.

Lujinu skulpturu Marko Polo,vratit ćemo u Grad Korčulu kamo joj je mjesto,u Muzej Grada kako nam je obećano.

Dragi Lujo, žao mi je što Tebe neće biti. Znam gledat ćeš nas i na Tvoj način s nekim vicom, šalom i to ispratiti.

Dragi uzvanici, gosti

Hrvatski FIJET osnovan je 1964. god. u Makarskoj,obnovljen 1990.u samostalnoj državi. Bilo nas je deset, potom sedmoro s predsjednikom Dragom Ferenčićem, koji se povlači i 1996.

Ostala sam jedina i bila uporna. Obratila sam se za tajnicu FIJET Hr Marijani Rebić, s kojom sam kao novinar uspješno surađivala u agenciji Atlas,potom i u Croatia Airlines. Rasli smo, bili uporni i svojim aktivnostima poticali i druge nacionalne udruge Danas nas je oko pedesetak,raduje među nama sve više je mladih.

Jedan od osnivača FIJET-a, 1964. godine je i danas s nama - naš kolega Ante Gavranović, koji nam je velika potpora kao predsjednik Povjerenstva za izbor nagrađenih. Hrvatska je dobitnica 5 Zlatnih jabuka: Dubrovnik, Split, Vučedol, Rovinj i Opatija. Ne mislimo na tome stati - moj prijedlog za sljedećeg kandidata je KORČULA.

FIJET Hrvatska ima i svoje posebne projekte „nagrade za putopis Marko Polo , FIJET -HOTEL Partner, FIJET- Partner sa znanstvenim i stručnim institucijama.

Veseli nas da smo potaknuli i FIJET Srbija koja je također ustanovila nagradu za putopisce.

Još jednom hvala svima koji ste prepoznali naše namjere da budemo partneri u istom cilju –uspješnosti turizma, toleranciji, prijateljstvu i miru.

 POSEBNA ZAHVALA HOTELU ESPLANADE ZAGREB, DIR. IVICI KRIZMANIĆU I CIJELOM PROFESIONALNOM TIMU

Zahvaljujem se kolegama FIJET HR koji su pomogli u realizaciji izvedbe, 

Prije svega tajnici FIJET HR Marijani Rebić, predsjedniku Povjerenstva Anti Gavranoviću, predsjedniku NO Nikoli Serdaru, PR za FIJET HR manifestacije gđi Slavici Šipicki, koja je bila dugogodišnja šefica marketinga Večernjeg lista.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.